Gülen'in Aranması Kararı Resmen İşleme Kondu

Gülen'in Aranması Kararı Resmen İşleme Kondu

Fethullah Gülen ile ilgili çıkarılan arama kararı resmen işleme kondu. İnterpol başvurusunun ise gelecek hafta yapılacağı belirtiliyor. ABD Büyükelçisi Bass, iddiaların ciddi olduğunu söyledi.

Paralel Yapı' iddialarıyla başlatılan 14 Aralık’taki soruşturma kapsamında İstanbul 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nin Fethullah Gülen hakkında verdiği yakalama kararı sisteme girdi.

Emniyet, Gülen ile ilgili 81 ilde ve sınır kapılarında ‘arama-yakalama’ kararının uygulanması talimatını verdi. Gülen’in yakalanması amacıyla resmi başvuru yapan mahkemeye, “Türkiye’de yok” cevabı veren Emniyet, Gülen ile ilgili arama ve yakalama kararını sistem üzerinde güncelledi. Gülen’in GBT sorgulamasına da aynı karar işlendi.  Gülen ile ilgili Kırmızı Bülten çıkarılması konusunda ise dosya Adalet Bakanlığı’na iletildi ve gerekli çalışmalar tamamlandı. ABD’den iadesi talep edilecek Gülen için Kırmızı Bülten çıkarılması amacıyla gelecek hafta Interpol’e başvurulacak.

ABD ELÇİSİ: İDDİALAR CİDDİ

Diğer taraftan, Gülen'in iadesi konusunda Sabah Gazetesi'ne konuşan ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass, iddiaların ciddi olduğunu belirterek, "Türk devletini yıkma amacıyla tasarlandığı iddia edilen faaliyetlere ilişkin olarak, kimileri devletin içinden kimileriyse dışından bir dizi isme yönelik son derece ciddi iddialar ve suçlamalar var. Söz konusu iddia ve suçlamaların, şu anda Türk emniyeti ve yargısı tarafından yürütülen sürecin bir parçası olduğu aşikâr. Bu sürece büyük saygı duyuyoruz" dedi.

İADE TALEBİ

Bass, iade işlemleri konusunda ise şunları söyledi:
Uygun yasal düzenlemelere sahip olduğumuz devletlerden gelen tüm iade taleplerini büyük bir ciddiyetle ele alıyoruz. Bize sunulan vakanın ve söz konusu yabancı devletin hangi temele dayanarak iade talebinde bulunduğunun ABD yasalarıyla nasıl eşleştiğini ve ABD yasalarının ihlaline ilişkin bir husus görüp görmediğimizi belirlemek için bu talepleri son derece dikkatli şekilde değerlendiriyoruz. Bireysel iade vakaları ya da bireylere ilişkin farazi iade vakaları hakkında yorumda bulunmuyoruz.