Gülen'e darbe soruşturması

Gülen'e darbe soruşturması

17 Aralık darbe girişimi ile ilgili kritik adımlar atıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Fethullah Gülen hakkında 'darbeye teşebbüs', 'örgüt kurmak ve yönetmek' suçlarından soruşturma başlattı. Dosyaya, 'Anayasa'ya Karşı İşlenen Suçlar' Birimi'nde görev

Paralel yapının 17 Aralık ve 25 Aralık'ta, hükümeti ortadan kaldırmaya yönelik darbe girişimine ilişkin yargıdan ilk adım geldi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Fethullah Gülen hakkında yapılan suç duyuruları üzerine soruşturma başlattı. Yargı ilk kez Gülen hakkında 'darbeye teşebbüs ve örgüt lideri' suçlaması yöneltti.

'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs' ile 'örgüt kurmak ve yönetmek' suçlamalarının yer aldığı soruşturma dosyasın 'Anayasa'ya karşı işlenen suçlar' biriminde görevli savcılık bakacak. Savcılık, soruşturmaya, TCK'nın 5. bölümünde yer alan 'Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar' kapsamında bakacak.

SUÇ DUYURULARI BİRLEŞTİRİLDİ

Soruşturma öncesi Gülen hakkındaki ilk inceleme isteği, isminin Cengiz olduğu öğrenilen bir vatandaşın BİMER'e yaptığı şikayet üzerine başladı. BİMER'in konuya ilişkin şikayeti Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na iletmesi üzerine başlatılan inceleme diğer illerdeki şikayetlerin birleştirilmesiyle derinleştirildi. Soruşturma öncesinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, Gülen hakkında Türkiye'nin farklı illerinden yapılan suç duyuruları ve delil olarak gösterilen materyaller tek tek değerlendirildi. İlk olarak İstanbul'da gazeteci-yazar Yusuf Ünal tarafından yapılan suç duyurusunda Gülen 'hükümete karşı darbe yapmakla' itham ederek, şunları belirtti:

'Hükümeti yıkma teşebbüsü sürüyor. Ülkeyi milyarlarca dolar zarara uğrattı. Gülen, gizli kasetlerle şantaj, milletvekillerine istifa baskısı, yargı ve emniyeti etki altına almak ve kendi ifadesiyle devletin kılcal damarlarına sızmak suçlarından yargılanmalıdır. Gülen'in ABD'den iadesi sağlanmalı ve İsrail bağlantıları mutlaka soruşturulmalıdır.'

HUKUKÇULAR DA DARBE DEDİ

Gülen hakkında yapılan bir başka suç duyurusu ise hukuk camiasından geldi. Avukat Hüdaverdi Yıldırım, Fethullah Gülen'in 'örgüt kurma, 'örgütlü darbe teşebbüsü' ve 'örgütlü dolandırıcılık' gibi suçlardan yargılanması talebiyle Şubat ayında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

MAĞDUR POLİSLER DE ŞİKAYETÇİ

Eski polis memuru Fatih Kutbay, Fethullah Gülen'in 'terör örgütü kurmak, yönetmek, terör örgütüne hedef göstermek ve hakaret' suçlarından yargılanması talebiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Kutbay, dilekçesinde, polis memuru olarak görev yaptığı dönemde, 'paralel yapı'nın Gülen lehine işler yaptığına tanık olduğunu savundu. 'Gülen'in kendisini istemediği için meslekten atıldığını' ileri sürdü. Erzincan Emniyeti içindeki bilgisayarlarda binden fazla kişinin dinleme kayıtlarının yasadışı bir şekilde tutulduğunu savunan Kutbay, '4 bin kişi sadece Erzincan ilinde fişlendi' iddiasında bulundu.

ESNAF: VATANA ZARAR VERİYOR

Muğla Milas'ta esnaflık yapan Hüseyin Kamil Akarsu da suç duyurusunda, Fethullah Gülen'in kurduğu yapılanma ve yönettiği medya organları aracılığıyla İslam dinine, vatana, devlete ve millete ihanet suçlarını işlediği iddia edildi.

Tüm suç duyurularının birleştirilmesi ve yapılan inceleme sonucu Fethullah Gülen hakkında 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs' ile 'örgüt kurmak ve yönetmek' suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. Soruşturma dosyasına 'Anayasaya karşı işlenen suçlar' biriminde görevli savcılık bakacak.

GAZETECİLER İFTİRADAN ŞİKAYETÇİ

Prof. Dr. Hüseyin Hatemi, Kezban Hatemi, Elif Çakır ile Sevilay Yükselir'in Avukatı Fidel Okan, Fethullah Gülen'e müvekkilleri hakkında yaptığı suç duyurularıyla ilgili 'iftira suçundan' suç duyurusunda bulunacaklarını bildirdi.

İadesi istenecek

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında, 'örgüt kurmak ve yönetmek' suçlaması yöneltilen Fethullah Gülen'in ABD'den iadesi istenilecek. Bu kapsamda hazırlanan suç inceleme evrakı soruşturma yapılabilmesi için Gülen'in iadesinin gerekli olduğuna vurgu yapacak. Hazırlanan ön soruşturma evrakı Adalet Bakanlığı aracılığıyla Dışişleri Bakanlığı'na oradan da ABD Dışişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı'na iletilecek. Ancak bu prosedürün uzun sürme ihtimali gözönünde bulundurularak, her iki ülkenin Adalet Bakanlıklarının irtibata geçmesi ve sürecin hızlandırılması amaçlanıyor.

Bilgiler yabancı ülkelere aktarıldı

Ankara Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'ndaki (TİB) önemli ve hassas bilgilerin yabancı ülkelere aktarıldığı, sonrasında bu bilgi ve verilerin silindiği ve yabancı ülkeler lehine casusluk yapıldığı iddialarına ilişkin soruşturma başlattı.

Başsavcılıktan yapılan açıklamada, bazı basın yayın organlarında, TİB'in arşivinin tamamen silindiği, bununla irtibatlı söz konusu arşiv silinmeden kopyalanarak kurum dışına çıkarılıp, başka kişilere verildiği ve depolandığı, 2012'den öncesine ait tüm dijital hafızanın ve log kayıtlarının da bu kapsamda silindiği haberlerinin yer aldığı hatırlatıldı.

BİLİNMEYEN YERE AKTARILDI

Haberin devamında, bu işlem öncesinde, TİB binasında yüksek kapasitede veri aktarıldığı tespit edilen birçok uydu internet çanak anteninin tespit edildiği ve bunların yabancı uydulara dönük olduğunun anlaşıldığı ve TİB'in verilerinin yabancı uydular aracılığıyla bilinmeyen bir yere aktarıldığı, sonrasında antenlerin çalışmaz hale getirildiği, kayıtların tümüyle kopyalanıp başka bir yere aktarıldıktan sonra silindiği iddialarına yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

'Böylece hem devletin TİB'de bulunan önemli ve hassas bilgilerinin yabancı uydulara aktarılarak, yabancı ülkelere aktarıldığı hem de bu bilgi ve verilerin tümüyle silindiği, bu hususların da tümüyle yabancı ülkeler lehine casusluk amacıyla yapıldığı yönündeki haberler sebebiyle, bu ve benzeri haberlerde belirtilen konularla ilgili olarak soruşturma başlatılmıştır.'

Daha önce de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Suriye konulu dış güvenlik toplantısındaki konuşmaların sızdırılmasıyla ilgili 'casusluk' soruşturması başlatmıştı.

Savcıdan dosya numarasını istedi

Gülen'in avukatı Adnan Şeker, Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosu'nda görev yapan Cumhuriyet Savcısı Serdar Coşkun'daki soruşturma dosyası hakkında bilgi almak için dün Ankara Adliyesi'ne gitti. Şeker önce Cumhuriyet Başsavcıvekili Veli Dalgalı, ardından da savcı Serdar Coşkun ile görüştü. Şeker, UYAP'ta kayıtlı görünmeyen dosyaya ilişkin bilgi aldıklarını kaydetti. Bir kişinin Adapazarı'ndan suç duyurusunda bulunduğunu dile getiren Şeker, 'Savcı da Terörle Mücadele Şubesi'ne yazı yazıyor ve delillerin toplanmasını istiyor. Ancak bu soruşturma UYAP'a girilmemiş' dedi. Şeker, müvekkili hakkında başka soruşturmalar da bulunduğunu düşündüklerine değinerek, bireysel şikayetler olup olmadığını ise gelecek hafta öğrenebileceklerini vurguladı. Bir gazetecinin, 'Soruşturma yok mu?' sorusuna Şeker, 'Başsavcıvekili 'yok' da diyemiyor' yanıtını verdi.

yenişafak.com.tr