Gülen İçin Önce Gıyabi Tutuklama Sonra İade

Gülen İçin Önce Gıyabi Tutuklama Sonra İade

14 Aralık operasyonunu yürüten İstanbul Başsavcılığı, Paralel Yapı'nın lideri Fethullah Gülen için yakalama kararı çıkarmıştı...

Gülen hakkında kırmızı bülten çıkarılması ve ABD'den iadesinin istenmesi süreci başlamıştı.

Ancak ABD'den iade, Interpol'den de kırmızı bülten talebinde bulunulabilmesi için Gülen hakkında tutuklama kararı olması gerekiyordu. Emniyet Genel Müdürlüğü dün, Gülen'in Türkiye'deki bilinen tüm adreslerinde aramayı tamamladıktan sonra İstanbul Başsavcılığı'na, şüphelinin Türkiye'de bulunmadığını bildirdi.

Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre soruşturma aşamasında bir şüpheli hakkında gıyabi tutuklama kararı verilebilmesi için yurtiçinde bulunmadığının belirlenmesi gerekiyor. Bu gelişme üzerine Başsavcılık Sulh Ceza Hâkimliği'ne başvurarak Gülen için, "yokluğunda tutuklama" (gıyabi tutuklama) kararı çıkarılmasını isteyecek.

Kararın çıkmasının ardından Gülen ve avukatlarına 7 günlük itiraz süresi tanıyacak. İtirazı da bir başka sulh ceza hâkimi karara bağlayacak. Bu sürecin tamamlanmasının ardından kırmızı bülten çıkarılması için Interpol'e başvurulacak ve ABD'den iadesi istenebilecek.

 

SABAH