Gül Türkmenistan’da

Gül Türkmenistan’da

Gül, Türkmenistan Atçılık Bayramı ve Türkiye Cumhurbaşkanı adına düzenlenecek olan koşuyu izlemek üzere Türkmenistan’a gitti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkmenistan Atçılık Bayramı ve Türkiye Cumhurbaşkanı adına düzenlenecek olan Cumhurbaşkanlığı koşusunu izlemek üzere Türkmenistan’a gitti. Cumhurbaşkanı Gül ziyaretinde Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov ile ikili ilişkiler ve iki ülkeyi ilgilendiren güncel gelişmeler hakkında görüşecek. Gül’ün Türkmenistan ziyareti 2 gün sürecek.
Cumhurbaşkanı Gül, Türkmenistan ziyareti öncesinde Esenboğa Havalimanı’nda, düzenlediği basın toplantısında, dost ve kardeş Türk devletleri ile ilişkilerin güçlendirilmesine önem verdiklerini söyledi.
Türkmenistan ile ortak bir dil, inanç, tarih ve kültüre sahip olunduğunu anımsatan Cumhurbaşkanı Gül, “Türkmenistan’la ilişkilerimizde, son yıllarda muazzam bir ivme yakalanmıştır. Bu benim, son 6 yılda, gerçekleştirdiğim 6 ziyaret olacaktır. En son geçtiğimiz yıl Mayıs ayında, Türkmenistan’a resmi bir ziyaret gerçekleştirmiştim. Bu defa Türkmen kültürünün ve sosyal hayatının önemli bir parçası olan geleneksel ‘Atçılık Bayramını’ kutlayacağız” dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bu yıl ilk kez Atçılık Bayramı kutlamaları kapsamında Türkiye Cumhurbaşkanlığı koşusu düzenleneceğini söyledi.
Ziyarette, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov ile ikili ilişkiler ve iki ülkeyi ilgilendiren güncel gelişmeler hakkında görüş alış-verişinde bulunacaklarını belirten Gül, “Türkmenistan’da Türklerin yaptığı projeler 50 milyar dolara yaklaşmıştır. Türkiye’nin en çok iş aldığı ülke Türkmenistan olmuştur. Nüfusu ve hacmi düşünüldüğünde, Türkmenistan’ın Türklere ve Türk iş adamlarına duyduğu düvenin neticesidir” diye konuştu.
Gül Türkmenistan ziyaretinde, Rusya Federasyonu Tataristan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov ile de bir görüşme yapacak.
sözcü