Gül: "Kararlılığımızı sürdürüyoruz"

Gül: "Kararlılığımızı sürdürüyoruz"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Türkmen gazının Türkiye üzerinden Avrupa pazarına taşınmasına yönelik kararlılığımızı sürdürüyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov’un ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Gül, son 7 yılda karşılıklı olan Devlet Başkanı düzeyinde 12. ziyaretin gerçekleştiğini hatırlatarak, son olarak kendisinin Nisan ayında Türkmenistan’a ziyaret gerçekleştirdiğini söyledi.

İki ülke arasındaki ilişkilerin muazzam ilişkiler olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, ikili ilişkilerde işbirliğinin her akanda geliştirmesi için ortak iradelerini ortaya koyduklarını ifade ederek, “Türkmen kardeşlerimizin güven ve desteği sayesinde Türk firmaları da kalkınma hamlesine büyük prestijli projeler üstlenerek katkı sağlamaktadırlar. Türkmenistan, son yıllarda müteahhitlik sektörümüzün en fazla proje üstlendiği ülkedir. Türk şirketlerinin üstlendiği proje toplamı Mayıs 2014 itibariyle 40 milyar doların üzerindedir” diye konuştu.

Türkiye ile Türkmenistan arasında ticaret hacminin 2,5 milyar dolar civarında olduğunu kaydeden Gül, 600 firmanın Türkmenistan’da faaliyet gösterdiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül şöyle devam etti:

“Bu görüşmelerimizde ekonomik ve ticari işbirliğimizi daha da geliştirmek için neler yapabileceğimizi değerlendirdik. Enerji ve ulaştırma alanında işbirliği görüşmemizde ele aldığımız konulardır. Türkmenistan’da enerji ve ulaştırma alanlarında işbirliğine stratejik bir bakış açısıyla yaklaşıyoruz. Türkmen gazının Türkiye üzerinden Avrupa pazarına taşınmasına yönelik kararlılığımız sürdürüyoruz.”

Birleşmiş Milletler gibi uluslar arası platformlarda işbirliğinin devam ettiğini söyleyen Gül, eğitim ve kültür alanında faaliyetlerin gerçekleştirildiğini ifade etti.

Berdimuhamedov ise, görüşmede bölgesel konuları değerlendirdiklerini belirtti. İki ülke arasındaki işbirliğini de ele aldıklarını kaydeden Berdimuhamedov, inşaat, enerji, haberleşme, yüksek teknolojinin eğitimde kullanma gibi alanlarda görüş alışverişinde bulunduklarını belirtti. Berdimuhamedov, “2013 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacmi 4 milyar 746 milyon ABD dolarına ulaşmıştır. Son 7 yıl içerisinde ticaret hacmi her sene yüzde 38 artmış. Türkmenistan gelişmiş ve ihracata dayalı sanayi sektörünü oluşturmaktadır” ifadelerini kullandı.

2030 yılına kadar Türkmenistan’ sanayi ülkesi haline getirmek istediklerini söyleyen Berdimuhamedov, “Ülkemizin ihracına yönelik tekstil, sanayi, enerji, petrol ürünlerinin artmakta olduğunu görüyoruz. Türkmenistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin ekonomik ve ticari bakımdannitelik bakımdan yeni bir düzeye çıkmakta olduğunu gösteriyor” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül ve Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov, daha sonra ‘ortak bildiri’yi imzaladı.

KOSGEB ile Türkmenistan Sanayi ve Girişimcilik Birliği arasında mutabakat zaptı, TÜBİTAK ve Türkmenistan Bilim Akademisi Bilimsel ve Teknolojik İşbirliği protokolü, Ormancılık ve Meteoroloji alanında, Turizm alanında işbirliği, Ekonomik İşbirliği Dair Hükümetler Arası Türk-Türkmen Komisyonu 5. Dönem Toplantısı protokolü imzalandı.

Ortak basın toplantısına Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik de katıldı.

Kaynak: İHA