Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Guantanamo"da 17 Türk

Tamam! Guantanamo kapatılsın dedik. Dedik de ne oldu? Obama kapatma kararı verdi. Sonuçta şu an itibariyle değişen bir şey yok. Çünkü Guantanamo"daki Müslümanları kabul edecek ülke yok..


Bunlar geldikleri, asıl ülkelerine gönderilecek olsa, durum Guantanamo"dan daha iyi olmayacak.
Peki bu durumda ne olacak? Yani Doğu Türkistan"dan Afganistan"a giden gençler Çin"e mi teslim edilmeli? Ya da Türkmenistan"dan gidenler Türkmenistan"a mı iade edilmeli? Bu, bile bile bu insanları ölüme ya da daha kötü şartlara mahkum etmek anlamına gelmez mi?
Öncelikle yapılması gereken birinci iş, bu insanların Guantanamo"dan tahliye edilmeleri gerek. Yani geçici olarak bir ya da birkaç ülkeye getirilmesi gerekiyor..
Bana kalırsa Türkçe konuşanların tümü geçici olarak Türkiye"ye getirilmeli, Arapça konuşanlar Suriye"ye.. Diğerleri de Endonezya ve Güney Afrika"ya gönderilmeli.. Kosova da olabilir mesela..
Bu konuyu çözmek için İslam Konferansı Örgütü ve Ankara"nın bir an evvel devreye girmesi gerek..
Daha sonra bu insanlar buradan daha uygun bölgelere aktarılabilir. Bir kısmına ikamet ve çalışma izni verilebilir..
Daha da önemlisi, İKÖ madem insan hakları konusunda bir çalışma başlattı, o zaman bu çerçevede bir alt komisyon oluşturarak Muhaceret Komiserliği de oluşturmalı.. Hem tabii afet, açlık, iç savaş, darbe, ya da zalimane davranışlar, siyasi muhalefet aktörlerinin baskı altına alındığı ülkelerdeki risk altındaki kişilerin hayatlarını daha güvenli ortamlarda sürdürmelerini sağlayacak çözüm arayışları başlatılabilir.. Bazı ülkelerde kontrollü muhaceret yerleşim kampları, çalışma merkezleri oluşturulabilir.. Mesela Kıbrıs"ta neden böyle bir kamp kurulmasın..
Bu konuda Ankara"nın bir girişim başlatması gerek.
Sanırım bu konu İsrail Büyükelçisi Gabby Levy"nin CHP"yi ziyaretinden daha önemlidir..
İsrail"in Türkiye doğumlu yeni Ankara Büyükelçisi Gabby Levy, 1950"lerde Bergama"dan İsrail"e göç eden bir Türk Musevi ailesinin çocuğu. Ailesi Türkiye"den göç ettiğinde 4 yaşında olan Levy, aynı zamanda bir tarihçi. Babasının soyadı Esmersoy.. Esmersoy soyadı bilinen bir ad.. Baba Esmersoy o yıllarda Manisa - Balıkesir yöresinde Demokrat Parti"nin hızlı savunucularından. Ama CHP"liler bundan rahatsız.. Baba Esmersoy CHP baskısından dolayı İsrail"e göçetmek zorunda kalır..
Acaba Gabby Levy, CHP"lilere bunları da anlattı mı? Ya da neler konuştular dersiniz?
Gördüğünüz gibi, komplo üretmeye müsaid olan konular daha ilgi çekici..
Bir ayrıntı daha. Burcu Esmersoy, Çerkez asıllı "Müslüman" bir Türk olduğunu söylüyor. Ama İtalya"da bir kilisede yaptı evliliğini. Daha sonra boşandığı eşi ile yaptığı anlaşmaya göre çocuk Türkiye"de doğarsa Müslüman, İtalya"da doğarsa Hıristiyan olacaktı..
Bu Esmersoy"un Gabby ile bir akrabalık ilişkisi var mı bilmiyorum..
Neyse, bunlar siyasi magazin konuları. Asıl konumuza dönelim.. Guantanamo boşaltılacaksa, bu konuda buradan ayrılacak kişilerin gidecekleri güvenli bölgeler bulunması gerek.
Yine bu insanlar haksız ve hukuksuz bir şekilde yıllardır, çok kötü şartlarda burada tutulduklarına göre ve bazılarının işkence sonucu işgörmez oldukları da göz önünde bulundurularak ABD"nin bunlara tazminat ödemesi gerek..
Keşke bu konuda İKÖ bir İslam Ülkeleri İnsan Hakları Zirvesi düzenlese.. Parlamentoların insan hakları komisyon başkanları, insan hakları amaçlı STK"lar, hükümetlerin ilgili bakanlıkları ve insan hakları kurul temsilcilerinin katılacağı bir çalışma toplantısı..
Önce sorunların tesbit edilmesi gerek. Sonra sorun çözmeye yönelik bir eylem planı, çalışma programı hazırlanması gerek.. İzleme, değerlendirme ve derecelendirme kurulları oluşturulması gerek. Hatta hak ihlallerine ilişkin bir tahkikat komisyonu kurulabilir ve AİHM gibi değil de belki, BM İnsan Hakları Komiserliği"nin işlevine benzer bir işlev yüklenebilir bu Komiserliğe..
Aynı zamanda ve öncelikle bir hukuk komitesi kurularak, ülkelerin hukuk düzenlerinin bu amaçla ıslahı gerekir.. Bu konuda Ahmet Davutoğlu"nun bir şeyler yapabileceğini düşünüyorum.. Ekmeleddin İhsanoğlu için de bu önemli bir iş olacaktır diye düşünüyorum..
Evet, bugünlük de bu kadar. Bugün Kütahya"da olacağım inşallah.. Kütahya"da darbeleri konuşacağız 20.30"da Yimpaş Orkide Düğün Salonu"nda.. Yarın ise Ankara"dayım inşallah. 17.00"de Mamak İmam Hatip"de pilav günü var, orada olacağım..
Selam ve dua ile.

Bu yazı toplam 1063 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar