Guantanamo'da 12 Yıldır Tutulan Ahmed Artık Serbest

Guantanamo'da 12 Yıldır Tutulan Ahmed Artık Serbest

ABD hükümeti, 12 yıldır Guantanamo'daki hapishanelerde esir tuttuğu 44 yaşındaki Cezayirli Ahmed Belbaça, Cezayir hükümetinin devreye girmesiyle dün ülkesine teslim edildi.

ABD'nin Guantanamo kampında 12 yıldır haksız bir şekilde tuttuğu Ahmed Belbaça nihayet serbest bırakıldı. Belbaça, Cezayir hükümetinin devreye girmesiyle ülkesine teslim edildi. 

ABD hükümeti, 12 yıldır Guantanamo'daki hapishanelerde esir tuttuğu 44 yaşındaki Cezayirli Ahmed Belbaça, Cezayir hükümetinin devreye girmesiyle dün ülkesine teslim edildi. Şu an Küba'daki ABD üssünde Ahmed'in durumunda 154 kişi daha bulunuyor. Bunların tamamına yakını Müslüman ülkelerinin vatandaşları...

Ahmet Belbaça'nın Cezayir'de yargılanmadan ailesine teslim edileceği belirtiliyor. 

Konuyla ilgili basına açıklamalarda bulunan Belbaça'nın avukatları, onun Guantanamo askeri hapishanesinde şu ana kadar şiddetli sorgulamalara, fiziksel istismara ve haksız hücre hapislerine maruz kaldığını ifade etti. 

ABD, Cezayir milli ordusundan gazi olan Belbaça'nın Afganistan'da eğitim aldığını ve Usame Bin Ladin'le görüştüğünü savunuyordu. 

2001 yılında İngiltere'de kısa bir süre kalan Belbaça daha sonra dini eğitim için Pakistan'a gitmişti. 

Bu arada Belbaça gibi 12 yıldır haksız bir yere Guantanamo'da tutulan Yemenli 34 yaşınaki Abdül Malik El-Rahabi de ülkesi tarafından ABD'den istenmişti. Ancak ABD bu talebi Çarşamba günü geri çevirdi. 

ABD Başkanı Obama, başkanlık seçimleri sırasında ülkesi için bir yüzkarası haline gelen Guantanamo'yu kapatma sözü vermişti. Ancak Obama'nın bu girişimleri Kongre tarafından kabul edilmedi.