Gözlerini Kaybeden Gazzeli Kaportacılığa Devam Ediyor

Gözlerini Kaybeden Gazzeli Kaportacılığa Devam Ediyor

İsrail ablukası nedeniyle kısıtlı imkanların insanları zor bir yaşama mecbur ettiği Gazze'de, 4 yıl önce görme yeteneğini yitiren kaportacı Rifi, engeline rağmen mesleğini sürdürüyor.

Geçirdiği rahatsızlık sonucu 4 yıl önce görme yetisini kaybeden otomobil tamircisi Raid er-Rifi, zor şartlara rağmen mesleğini sürdürerek, ailesinin geçimini sağlamaya çalışıyor.

İsrail ablukası nedeniyle kısıtlı imkanların insanları zor ve mücadeleci bir yaşama mecbur ettiği Gazze'de, 37 yaşındaki Filistinli Rifi, yaşadığı rahatsızlık sonucu, 4 yıl önce görme yeteneğini tamamen kaybetti. Ancak her şeye rağmen azmini yitirmeyen Rifi, mesleğini sürdürmeye çalışıyor.

Gazze'nin Tuffah Mahallesindeki kaporta atölyesinde, "gözleri yerine koyduğu" elleriyle ekmeğini kazanmaya çalışan Rifi, 12 yaşından beri bu işi yaptığını belirtti. 

"İçinde bulunduğum bu duruma teslim olmak istemedim"

Yardımcısından aldığı aletlerle ustaca mesleğini icra eden Rifi, "Gözlerimi kaybetmek başta benim için çok acı vericiydi. Ama içinde bulunduğum bu duruma teslim olmak istemedim ve yılların verdiği tecrübeden de istifade ederek çalışmaya devam ettim. Arabaları tamir ettiğim sırada beni görenler, engelli olduğuma inanamıyor" dedi.

Normal insanların da yapmakta zorlandığı "ince işleri" de yapabilen Rifi, "Arabaları bozulan müşterilerimiz, araçlarını teslim ederken endişe duyuyordu ancak yaptığım işin sonucunu gördüklerinde içleri rahatladı" diye konuştu.

"Tek isteğim, daha hızlı çalışabilmek ve doğacak çocuğumu görmek"

Eskisi kadar hızlı çalışamadığını yine de iş yerinin hareketli olduğunu dile getiren Rifi, ailesi ve akrabalarının işi bırakmasını tavsiye ettiğini ancak 5 çocuğuna bakmak ve ekmeğini kazanmak için çalışmak zorunda olduğunu vurguladı. Rifi, "Nerede yaşayalım. Bu dükkan bana yardımcı oluyor. Çocuklarım okula gidiyor. Onların geçimini buradan temin ediyorum. Gazze'de fakirlik ve işsizlik arttı" ifadeleriyle içinde bulunduğu zor durumu anlattı.

Hastalığına çare için tedavi gördüğünü, yurt dışına da çıktığını ancak geçirdiği ameliyatların sonuç vermediğini aktaran Rifi, "Hayatta tek isteğim, daha hızlı çalışabilmek ve yeni doğacak çocuğumu görebilmek için gözlerime tekrar kavuşmak" şeklinde konuştu.

AA