Gözaltındaki 17 Müslüman Öğrenciden Haber Yok

Gözaltındaki 17 Müslüman Öğrenciden Haber Yok

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Tayland'daki cunta yönetimi tarafından neden gözaltına alındıkları açıklanmayan 17 öğrencinin akıbeti hakkında bilgi istedi. Müslüman Malay öğrenci grubundan en az 17 kişinin DNA örneklerinin alınması için zorlandığı ve daha s

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Tayland'daki cunta yönetiminden, Müslümanların çoğunlukta olduğu güney bölgesinde gözaltına alınan 17 Müslüman öğrencinin akıbeti hakkında bilgi vermesini istedi.
İnsan Hakları İzleme Örgütü, etnik Müslüman Malay öğrenci grubundan en az 17 kişinin DNA örneklerinin alınması için zorlandığını ve daha sonra gözaltına alındığını belirtti.
İnsan Hakları İzleme Örgütü, 2 Nisan sabahı Narathiwat eyaletindeki Muang bölgesinde bir üniversitenin öğrenci yurtlarında gözaltına alınan öğrencilerin tutukluluk nedenleri ve ne zaman serbest bırakılacakları konusunda hiçbir açıklama yapılmadığını kaydetti.
Örgütten yapılan açıklamada, "Öğrenciler, bir hakim tarafından belirli bir suçla yargılanmadıkça gözaltında tutulamaz" denildi.
Örgütün Asya'dan sorumlu direktörü Brad Adams, "Gelişigüzel tutuklamalar ve gizli gözaltılar, insan haklarına karşı yapılan ihlallerdir" diye konuştu.
Tayland'ın güneyinde nüfusun yüzde 80'ini Müslümanların oluşturduğu Patani, Yala ve Narativat eyaletlerinde 2004'te Müslüman grupların özerklik için başlattığı isyan, 6 binden fazla kişinin ölümüne, yaklaşık 10 bin kişinin yaralanmasına neden olmuştu.
Geçen yüzyılın başlarında Tayland'a bağlanmadan önce bağımsız bir sultanlık olarak yaşayan Müslümanlar, Bangkok hükümetini ayrımcılıkla suçluyor.

AA