Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Görünen köyün hikâyesi

TBMM başkanlık seçimleri sonuçlandı. AK Parti adayı İsmet Yılmaz 258, CHP adayı Baykal 182, MHP oy kullanmadı. HDP’liler önemli oranda oylarını iptal ettiler. Salı günü meclis toplanacak ve hükümeti kurmak içinde Beştepe’den görevlendirme yapılacak. CHP ve MHP şimdi yeni bir sınavla karşı karşıyadır.

Ufukta seçim var. Eğer CHP ile koalisyon olacaksa bu evlilik çok uzun sürmez gibi.. AK Parti ile CHP arasında kan uyuşmazlığı var.. İç ve dış şartlar bu beraberliğin her anlamda çok zor olduğunu gösteriyor. Dün de, bugün de, yarın da bu açıdan umut vadetmiyor. Maddi ve manevi unsurlar açısından da durum aynı. Seçim sonuçlarının ortaya çıkarttığı zoraki bir durumla karşı karşıyayız.

Kılıçdaroğlu iktidara mahkûm. Aksi halde o koltukta daha fazla oturamaz. CHP kongreye gider ve Kılıçdaroğlu koltuğu bırakır. Aralık ayında kongreye gidilmesi konuşuluyordu, şimdi hemen bir kongreden söz ediliyor. Evdeki hesaba göre, Kılıçdaroğlu koalisyon ortağı olacak olursa koltuğunu koruyacak.. Ama Kılıçdaroğlu’nun karşıtları o zaman  partiden ayrılacaklar.

AK Parti’de bir takım aykırı isimler olsa da bir kırılma, kopma beklenmiyor. Meclis başkanlığı seçiminden sonra Baykal’ın ne yapacağını da görmek gerek.

Tek sorun iktidar değil, bir de ana muhalefet sorunu var..

Meclis başkanlığı seçiminden hemen sonra, Cumhurbaşkanı hükümeti kurma görevini beklendiği gibi Davutoğlu’na verdi. Görünen o ki, şu anda tek bir koalisyon ihtimali var, o da AK Parti-CHP koalisyonu.. MHP, AK Parti’yi CHP’ye iteliyor. Aslında hem AK Parti, hem de MHP tabanı kendi aralarında koalisyon kurmasını istiyor. Sonuçta Türkiye’nin hükümetsiz kalmaması gerek. Bugünkü şartlarda ya seçime gidilecek ya da koalisyon kurulacak..

Tabi, bir de parlamentoda grubu olan partilerden ayrılarak ayrı bir grup oluşturulabilirse yeni bir alternatif daha doğabilir.. Bugün böyle bir alternatif gözükmese bile, yeni hükümetin kurulmasından sonra CHP de bölünebilir, MHP’de.. CHP kongresinde taşlar yerinden oynayabilir ve kongre sonrasında partiden kopmalar olabilir. Yani yarınki CHP, bugünkü CHP olmayacaktır. Sanırım bakanlık sayısı konuşulurken Davutoğlu’nun aklında bu konu da olacaktır.

Ben, her halükârda bir koalisyon kurulsa bile bunun çok uzun ömürlü olmayacağını düşünüyorum.. Kılıçdaroğlu her konuda uzlaşmadan yana olsa bile, bu defa da bunu kendi grubuna kabul ettirmekte zorlanacaktır. Kendi tabanında zorlanacaktır. Bahçeli için de bu süreç zor bir süreç olacaktır. Eğer CHP ve MHP bölünür ve HDP bütünlüğünü koruyacak olursa ana muhalefet partisi de olabilir.. Tabi, HDP’nin bu yükü bir bütün halinde uzun süre sırtında taşıması çok zor.

Bu parlamento aritmetiğinden herkesi memnun edecek bir sonuç çıkmaz. Sorunlu bir durum sözkonusu.. Bu sonuçtan millet de memnun değil, partiler de.. Bu seçim yenilenir..

Meclis başkanı seçildi ama, henüz süreç başlamadı ve henüz bir uzlaşı zemini de yok. Şimdi görevlendirme bekleniyor. Bu arada; Ramazan Bayramı var, ardından YAŞ, 30 Ağustos’ta orduda görev devir teslimi sözkonusu.. Bundan sonra ne olacağı biraz da Erdoğan ve Davutoğlu’nun vereceği karara bağlı.

Aslında kimse tek başına sürece hakim değil. Herkesin üzerinde mutabık kaldığı sorunsuz bir çözüm yolu da yok. Her şey kendi tabii mecrasında akıp gidiyor. Bugün yeni bir durumla karşı karşıyayız. Bundan sonra ne olacağını hep birlikte göreceğiz. 

Selam ve dua ile.

BİLGİ NOTU: Bugün 15 Ramazan / 2 Temmuz Dünya Yetimler Günü. Bu günlerde İHH’nın İstanbul ve Hatay’da bir takım etkinlikleri olacak. Dünya Yetimler Günü, dünya üzerinde bulunan yetim çocuklar için, yine dünya ölçeğinde korunup kollanmaları ve sağlıklı bir şekilde büyüyebilmeleri için farkındalık oluşturmak ve çocuklar için çeşitli sosyal projelerin hayata geçirilmesine zemin hazırlamak için İHH İnsani Yardım Vakfı’nın teklifi ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nın kabulüyle ilan edilmiş olan bir gündür. Firmalar bugün İHH ile temas kurarak, vitrinleri için kitap, afiş, T-shirt ve kumbara alabilir. Etkinliklere katılabilir ya da destek verebilir. En azından tezgahlarına bir yardım kumbarası koyabilirler..

yeniakit

Bu yazı toplam 1134 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar