Görmez: Şahsi tartışmalarımıza dini karıştırmayın

Görmez: Şahsi tartışmalarımıza dini karıştırmayın

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Türkiye'deki son tartışmalarla ilgili önemli uyarılarda bulundu.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Nevşehir'de yaptığı konuşmada, "Çok kötü ve yanlış tartışmalardan geçiyoruz. Benim sadece bu tartışmalarda herkesten bir istirhamım var. Şahsi tartışmalarımıza dinin simgelerini, inancın değerlerini, camiyi, ezanı, mabedi minareyi karıştırmayalım" dedi. 

Bazı programlar için Nevşehir'e gelen Görmez, Vali Mehmet Ceylan'ı makamında ziyaret etti. Ziyaretin ardından Görmez, yapımı tamamlanan Hacı Bekir Kurt Camisi'nin açılış törenine katıldı.

Görmez, burada yaptığı konuşmada, bir gazetenin yayımladığı karikatür ile başlayan tartışmalara değindi.

Son günlerdeki tartışmalarda şahsi konulara dini simgelerin konu edinilmesinin son derece yanlış olduğunu belirten Görmez, şöyle devam etti:

"Her yerde ifade ederim, yeryüzünde camiyi, ezanı, mabedi, İstiklal Marşı'na yerleştirmiş başka bir millet yok. Onun için bunlar bizim yüce değerlerimizdir. Çok kötü ve yanlış tartışmalardan geçiyoruz. Benim sadece bu tartışmalarda herkesten bir istirhamım var. Şahsi tartışmalarımıza dinin simgelerini, inancın değerlerini, camiyi, ezanı, mabedi, minareyi karıştırmayalım. Onları alet etmeyelim. Şahsi tartışmalarımıza yüce değerlerimizi alet etmek hiçbir mümine yakışmaz. Onun için bunlar bizim yüce değerlerimizdir. Camiler hepimizi birleştiren hepimizi bütünleştiren varlığımızın, istiklalimizin, bağımsızlığımızın simgeleri vatanımızın tapusudur."

- "Caminin ve imamın tanımı değişmek zorunda"

Diyanet İşleri Başkanlığı olarak üzerinde durdukları en önemli konulardan birinin caminin tanımını yeniden gözden geçirmek olduğunu ifade eden Görmez, şunları kaydetti:

"Caminin tanımı imamın tanımı değişmek zorunda diyoruz. Cami sadece namaz kılma mekanı değildir. Eğer biz camiyi sadece namaz kılma mekanı olarak tarif edersek, yanlış yapmış oluruz. Çünkü bizim dinimize göre temiz olan topraklarda namazını eda edebilirsiniz. Peki camiler neden var Çünkü camiler Rahman'ın secdesinde gönüllerimizi birleştirmek için var. Cami ne demek Cami cem eden, toplayan, birleştiren demektir. Zengini, fakiri, amiri, memuru, işçiyi ayırmadan bütün müminleri bağrına kabul eden mabet demektir. Onun için cami sadece namaz kılma mekanı değil. Cami aynı zamanda bilgi mekanı, biz orada Rabbimizi öğreniriz. Cami aynı zamanda sevgi mekanı birbirimizi sevmeyi öğreniriz. Cami aynı zamanda bizim bağımsızlık sembolümüz."

Konuşmaların ardından Görmez ve protokol üyeleri Hacı Bekir Kurt Camisi'nin dualarla açılışını yaptı. Açılışın ardından Görmez, cuma namazını Hacı Bekir Kurt Camisi'nde kıldı.

Kaynak: AA