Görmez: İlmin Dini veya Dini Olmayanı Olmaz

Görmez: İlmin Dini veya Dini Olmayanı Olmaz

Görmez, ilimlerin dini veya dini olmayan diye ayrılamayacağını, Matematik ve Fizikin de dini ilim olduğunu söyledi

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Bilgi, İslama göre dini ve dini olmayan diye tasnif edilemez. Tefsir ve hadis ne kadar dini ilimse, fizik ve matematik de o kadar dini bir ilimdir. Çünkü Allah'ın kainata yerleştirdiği kanunları öğretirler." dedi.
Mehmet Görmez, Talas ilçesinde hayırseverlerin desteğiyle yaptırılan Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yüksek İhtisas Merkezi yeni hizmet binalarının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, İslam dünyasının ve bütün insanlığın zor günlerden geçtiğini söyledi.
Bu zor zamanlarda en büyük sorunlardan birinin ilimsizlik olduğunu ifade eden Görmez, şunları belirtti:
"Modern zamanlarda pek çok mühendislikler üretildi. Onlardan bir tanesinin adı, cehalet mühendisliği. Cehalet mühendisliği, cehaleti ilim olarak takdim etmeyi öngören yanlış bir mühendislik. Bugün Suriye'de, Irak'ta, Yemen'de, Libya'da gördüğümüz, yaşadığımız büyük acıların, travmaların sebebi cehalet mühendisliğinin, ilmi hikmeti ve marifeti yok sayarak ilim adına cehalet üretmeye çalışması, din adına cehalet üretmeye çalışmasıdır. Tabii ki böyle bir zamanda dini ilimler çok önem arz ediyor."
"FİZİK VE MATEMATİK DE DİNİ BİR İLİMDİR"
İlimle özellikle de dini ilimlerle yaşadıkları ikinci sorunun Allah'ın kitaptaki ayetleri ile kainatın ayetlerini birbirinden ayırmaya kalkışmak olduğunu vurgulayan Görmez, şöyle devam etti:
"Bilgi, İslama göre dini ve dini olmayan diye tasnif edilemez. Tefsir ve hadis ne kadar dini bir ilimse, fizik ve matematik de o kadar dini bir ilimdir. Çünkü onlar da Allah'ın kainata yerleştirdiği kanunları öğretirler. Bunları birbirinden ayırmak, hükmü ve hikmeti birbirinden ayırmak doğru değildir. İslam dünyasının bugün yaşadığı travmanın sebeplerinden biri de bilgiyi bu şekilde tasnif ederek, dini ilimler dendiği zaman, kainattan kopuk, akıldan uzak, sadece kara kaplı kitaplarda yazılıp satırlarda var olan bilgiyi zannetmeye başlamasıdır. Onun için bu merkezlerimiz büyük önem arz ediyor."
DİYANET İSLAM AKADEMİLERİ
Görmez, Diyanet İşleri teşkilatının artık sadece Türkiye'nin Diyanet Teşkilatı olmadığına işaret ederek, "2006 yılından itibaren artık Diyanet teşkilatı Afrika'nın 40 noktasında hizmet veren bir teşkilat olmuştur. Latin Amerika'da yaşayan 7 milyon Müslüman kardeşimize hizmet taşıyan bir teşkilat olmuştur. Bu dini yüksek ihtisas merkezlerimizde okumak için yüksek seviyede din adamları yetiştirmek için, müftülerini, vaizlerini yetiştirmek için talepler çoğalmaya devam ediyor. Artık bu müesseselerin, Türkiye'de 40 yıldır ilahiyat fakültesinden sonra 3 yıllık eğitim veren bu müesseselerin, bütün dünyaya hitap eden diyanet İslam akademilerine dönüşmesi gerekmektedir." dedi.