Görevimiz Göstericileri Kışkırtmadı !

Görevimiz Göstericileri Kışkırtmadı !

Şubat 2014'te Ukrayna'nın başkenti Kiev'deki Maydan olaylarında kalabalığa ateş açan keskin nişancılar, talimatı eylemlerin 'liderlerinden' aldıklarını açıkladı.

Ukayna'nın başkenti Kiev'in Bağımsızlık Meydanı'nda, 20 Şubat 2014'te, keskin nişancı ateşi sonucu 49 "protestocu" ve 4 güvenlik görevlisi toplam 53 kişi hayatını kaybetti.

Muhalefet liderleri, ABD ve AB temsilcileri derhal "Viktor Yanukoviç rejimini" suçladı. Resmi soruşturma çıkmaza girdi, suçlular halen bulunamadı.

Sputnik'ten Andrey Veselov, Kiev'deki ölümlerle ilgisi olduğu tahmin edilen kişilerle buluştu. Hepsi Gürcü asıllı olan bu kişiler, insanları vurma emrini Maydan liderlerinden aldıklarını belirtiyor. Hatta sadece polisleri değil, kalabalığı daha da kızıştırmak ve siyasi krizi kışkırtmak için göstericilere de ateş açılması yönünde doğrudan talimat verilmiş.

Kiev'deki saldırılara Gürcü keskin nişancıların karıştığı iddiasını ilk ortaya atan, Gürcistan ordusunun elit birliği Avaz'ın eski komutanı General Tristan Tsitelaşvili oldu. Abhazya'da savaşan Tsitelaşvili, Ağustos 2008'deki "beş günlük savaşa" da katılmış ancak daha sonra, yenilgisinden askerleri sorumlu tutan eski Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili'nin kişisel düşmanı haline gelmişti.

Tsitelaşvili, Sputnik'e yaptığı açıklamada, "Maydan'da (Kiev'deki Bağımsızlık Meydanı) Gürcülerin olduğu ve özellikle saldırıya yönlendirildiklerini 2014'te biliyordum. Bir kısmı, Gürcistan ordusundan benim astlarım. Bazıları halen Ukrayna'daki çatışmalarda yer alıyor. Diğerleri geri döndü. Uzun süredir konuşmaktan korkuyorlardı. Şimdi de korkuyorlar. Zira istenmeyen tanıklar olarak onları ortadan kaldırabilirler" dedi.

Tsitelaşvili'nin kastettiği keskin nişancılardan biri Koba Nergadze. Gürcistan ordusunun kadrolu askeri. 2003-2004 yıllarında, Gürcistan ve Güney Osetya arasında yer alan Ergeneti bölgesindeki bazı özel operasyonlarına katılmıştı.

Nergadze, 2006'da kıdemli teğmen olarak ordudan istifa etmiş ve bir süre sonra Mamuka Mamulaşvili'nin tavsiyesiyle Gürcistan Savunma Bakanlığı Güvenlik Servisi'ne işe alınmıştı. Mamulaşvili bugün, Ukrayna'nın doğrusundaki savaşta Kiev'den yana çatışan Gürcü lejyonunun komutanı. Nergadze, "Onunla orduda, arkadaşım Bejo'nun doğum gününde tanıştım" diye ekliyor.

Mamulaşvili'nin, Aralık 2013'te, grup komutanlarını toplayarak "protestoculara yardım için acilen Ukrayna'ya gitme" görevini verdiğini anlatan Nergadze, grubuna 10 bin dolar verildiğini, 50 binin de geri döndükleri zaman verileceğinin vaat edildiğini söyledi. Ukrayna'ya sahte pasaportlarla gittiklerini dile getiren eski subay, "Bana da 1977 doğumlu Georgiy Karusanidze adına pasaport verildi" dedi.

Kiev'de merkezde yerleştiklerini anlatan Nergadze, "Her gün işe gidiyormuş gibi Maydan'a gidiyorduk. Bize düzeni sağlama görevi verildi, kimse sarhoşluk yapmasın ve disipline uyulsun diye takip ediyor, hükümetin provokatörleri tespit ediyorduk" ifadelerini kullandı.

Nergadze, yılbaşını, protestocuların kontrolünde olan Ukrayna Oteli'nde kutlamıştı.

Kargaşa ortasında Kiev'e gelen bir diğer eski Gürcü asker de Aleksandr Revazişvili'ydi. Gürcistan ordusundaki görevden sonra Saakaşvili taraftarlarının örgütü Özgür Bölge'nin üyesi oldu. Revazişvili'nin sözlerine göre, "muhaliflerin saflarına girerek kavga ve provokasyonlar çıkarıyordu". Örgütün başındaki Koba Habazi, Revazişvili'yi Mamulaşvili ile tanıştırdı. Mamulaşvili hemen eski askerin ordudaki görevinin keskin nişancı olduğunu öğrendi.

ESKİ BİR ABD ASKERİ VE SİLAHLAR

Nergadze şunu dedi: "14 veya 15 Şubat'ta grup komutanları: ben, Kikabidze, Makiaşvili, Saralidze, diğerlerinin isimlerini hatırlamıyorum, bizleri Ukrayna Oteli'nin üçüncü katındaki ayrı bir odada topladılar. Orada (aşırı sağcı Ukraynalı siyasetçi, 2016'dan bu yana parlamento başkanı Andrey) Parubiy ve (skandal üne sahip Ukraynalı politikacı ve işadamı, Rada vekili Sergey) Paşinskiy vardı. Parubiy bize şunu söyledi: 'Kardeş halka yardımcı olmak gerekiyor, yakında size görev verilecek.' Ama ayrıntı vermedi. O günlerde protestocuların elinde silah olduğunu fark ettim, av tüfeği ve tabancaları vardı."

Görüşmeye ayrıca Christopher Brian isimli bir kişi de katılmıştı. Brian, eski ABD askeri olarak takdim edilmişti.

Nergadze, "19 Şubat akşamı, otele yine Sergey Paşinskiy ve birkaç tanımadığımız adam girdi, ellerinde büyük çantalar vardı. Bu çantalardan birkaç SKS tüfeği, 7.62 kalibreli Kalaşnikov tüfekleri, bir adet Dragunov SVD keskin nişancı tüfeği ve yabancı bir tüfek vardı. Paşinskiy, silahın ‘savunma' için gerekli olacağını söyledi ama kime karşı savunacağımız sorusuna hiçbir yanıt vermeden odadan çıktı" dedi.

Bunun üzerine Nergadze ve Mamulaşvili arasında sohbet gerçekleşir. Mamulaşvili, özel görevden ve "silahın gösterici ve polis olsun tüm hedeflere karşı kullanılarak Maydan'da kaosun oluşturulması gerektiğinden" bahseder. Parayı ancak görev bittikten sonra ödeyeceğini söyler.

SİLAHLAR KONSERVATUVAR BİNASINA GETİRİLDİ

Revazişvili'nin sözlerine göre, aynı gün silah konservatuvar binasına getirildi. Revazişvili, "Mamulaşvili, Saralidze ve tanımadığım yaklaşık 10 kişi daha geldi. Mamulaşvili ruh halimizi sordu. Gülüyorlardı. Biraz konuştuktan sonra gittiler. Bir süre sonra Paşinskiy ve birkaç adamı binaya silah dolu çantalar getirdi. Paşinskiy'in elinde de bir Kalaşnikov vardı" dedi.

Revazişvili sözlerini şöyle sürdürdü: "Paşinskiy, ateş açmak için uygun yer bulmamı istedi. Özel polis timi Berkut'un gece saatlerinde konservatuvara saldırıp göstericileri dağıtmaya çalışacağını söyledi. Gece saat yaklaşık dört veya beşte silah seslerini duydum. Paşinskiy yerinden fırladı, telsizi aldı ve bağırmaya başladı. Ateşe son vermeleri, henüz zamanı olmadığını söylüyordu. Silahlar hemen sustu. Sabah 7.30 sularında, belki de daha da geç, Paşinskiy herkese hazır olma ve ateş açma emrini verdi. 2-3 el ateş açtıktan sonra mevzimizi değiştirmemiz gerekiyordu. Ateş, 10-15 dakika sürdü. Ardından silahları bırakarak binadan çıkmamızı istediler."

Revazişvili sonra Maydan'a dönerek insanların çok kızgın olduğunu duydu, bazıları onlara ateş açanların Berkut olduğuna inanıyordu. Diğerleri aksine ateşi protestocuların açtığını düşünüyordu. Revazişvili, "Şunu anladım ki, bunun sonu kötü olacak, çok kötü bir işe giriştim, eğer her şeyi öğrenirlerse burada beni paramparça edecekler. Gittim, Maydan'ı gezdim. Sonra eve dönme zamanı geldiğine karar verdim. Taksiye binip havalimanına gittim" dedi.

Nergadze ise şunu anlattı: "20 Şubat sabah erken saatlerinde, yaklaşık 8'de, konservatuvar yönünden silah seslerini duydum. 3-4 dakika sonra Mamulaşvili'nin grubu, Ukrayna Oteli'nin 3 katındaki pencerelerinden ateş açtı. Ateş açtıktan sonra başka odaya geçiyorlardı ve yine ateş ediyorlardı. Her şey bittiğinde gitmemiz söylendi. Aynı gün Bejo ile birlikte Tiflis'e uçtuk."

Eski subay, vaat edilen parayı alamadı. Bugün eski "meslektaşlarının" intikamından korkuyor.

RESMİ İFADELERİN KOPYASI MEVCUT

Koba Nergadze ve Aleksandr Revazişvili, sözlerini Ukrayna mahkemesinde doğrulamaya hazır. Sputnik'in elinde, ikilinin, Kiev mahkemesinde Berkut özel polis timi mensuplarının haklarını savunan avukatlar Aleksandr Goroşinskiy ve Stefan Reşko'ya verdiği resmi ifadelerin kopyası var.

Ayrıca Nergadze ve Revazişvili'nin Maydan olayları sırasında Kiev'e geldiğini kanıtlayan uçak biletlerinin kopyaları da Sputnik'in eline geçti. 

REVAZİŞVİLİ'NİN MAHKEMEDE AVUKATLARA VERDİĞİ İFADELER

Aleksandr Revazişvili'nin ifadelerine göre bu kişi üç kere Ukrayna'ya gitti.

"Mart 2013'te Mamuka Mamulaşvili ve Koba Habani, bana bir grupla birlikte Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gitmemi önerdi. Seyahatin amacı, Mamulaşvili'nin benim askeri uzmanlığımın keskin nişancı olduğunu bilmesiyle bağlantılı olarak, keskin nişancı mevzilerinin seçiminde danışmanlık yapmak için Kreşatik Meydanı'nın bulunduğu bölgedeki binaların konumlarını incelemekti. Seyahat için bana 500 dolar önerdiler ve reddetmem halinde, en iyi ihtimalle işten kovarlardı, zira kurumumuzda kabul etmeyen kişileri cezalandırabilirlerdi. Konuşmamız sırasında Mamulaşvili, Ukrayna'da kısa süre sonra halk protestoları başlayacağını ve benim görüşlerime ihtiyaç olabileceğini söyledi."

"Mart sonunda Mamulaşvili, Dato Gogohiya, Avtondil Kermulariya, Merab Kipiani ve ben Tiflis'ten Kiev'e uçtuk. Ertesi gün Mamuka Mamulaşvili'yle Maydan'a gelerek bölgeyi denetledik ve yüksek binaları inceledik. Denetim sonucunda şuraları seçtik: Ekim Sarayı, Konservatuvar ve Ukrayna Oteli."

"Eylül 2013'ün sonunda aynı ekiple birlikte Kiev'e uçtuk. Yine Maydan etrafındaki bölgeyi inceledik."

'GÖREVİMİZ PROTESTOCULARI KIŞKIRTMAK VE SALDIRMAKTI'

"Ocak 2014'ün sonunda Koba Habazi, beni, Gogohiya, Kermulariya ve Kipiani'yi çağırdı ve Kiev'e uçma talimatı verdi. Her birimize 1.000'er dolar verdi ve iş bitiminde 5.000'er dolar daha verme sözü verdi. Maydan'da talimatları Habazi verdi: görevimiz protestocuları kışkırtmak ve saldırıya geçmekti. Protestocuların arasındaki grubumuz, Berkut üyelerine taş ve molotof kokteyli atarak güç eylemlerinde bulundu."

"15 Şubat'a kadar böyle devam etti: Mamulaşvili, Andrey olarak tanıttığı bir Ukraynalı ve eski ABD'li asker Christopher Brian ve eğitmenimiz olarak tanıttığı kamuflajlı bir adamla çadırımıza geldi. Mamulaşvili, Andrey'in ekibine girdiğimizi söyledi. Andrey, konservatuvar binası içinde onu izlememiz gerektiğini söyledi."

İfadelere göre Revazişvili, sonradan bu kişinin gerçek adının Sergey olduğunu öğrendi. (Ukrayna Yüksek Rada Ulusal Güvenlik ve Savunma Komitesi Başkanı Sergey Paşnskiy)
"Dört kişi Konservatuvar binasına geçtik ve ikinci katta bir odada konuşlandık. Herkes sadece Paşinskiy'e bağlıydı."

Revazişvili'nin ifadelerine göre 18 Şubat akşamı onlara silah getirildi.

"Paşinskiy ve birkaç kişi daha, odaya silah dolu çanta getirdiler. Çoğunlukla SKS Karabina tipi tüfekler vardı. Paşinskiy'in ellerinde Kalaşnikof marka dipçiği açık otomatik tüfek vardı."

"Paşinskiy, neredeyse orada bulunan herkese Karabinaları ve birer paket mermi verdi. Odada yanımızda bir genç ve babası bulunuyordu. Daha sonra televizyondan soyadının Parasyuk olduğunu öğrendim. Genç adam, yaşlı olana sürekli ‘Batya' diye hitap ediyordu ve bu nedenle onun baba olduğunu anladım." (Vladimir Parasyuk — Ukraynalı devlet adamı, politikacı, Ukrayna Yüksek Rada vekili)

"Paşinskiy benden atış için mevzi seçmesine yardımcı olmamı istedi ve ‘Gece Berkut, konservatuvar binasına taarruz edebilir zira Yanukoviç, Avrupa ile devlet başkanlığı seçimleri yapılması konusunda anlaştı ve Maydan dağılabilir, buna izin vermemeliyiz' dedi."

'2-3 EL ATEŞ EDİN VE MEVZİNİZİ DEĞİŞTİRİN'

"20 Şubat gecesi… 19.30 civarında, belki daha geç bir vakitte Paşinskiy, herkese hazırlanmasını emretti ve birkaç dakika sonra ekibe ateş açma talimatı verdi: Protestoculara ve Berkut'a 2-3 el ateş edin ve hemen mevzinizi değiştirin."

"Paşinskiy, otomatik tüfeğiyle kısa aralıklarla ateş etti. Genç Parasyuk, ‘Sayga' Karabina, babası da SKS Karabina tüfeği ile ateş etti. Birkaç dakika sonra Ukrayna Oteli tarafından ateş sesi duydum. O taraftan daha yoğun bir ateş açılmıştı. Konservatuvardan yapılan atım, yaklaşık 10-15 dakika sürdü."

Aleksandr Revazişvili, verdiği ifadelerde, Paşinskiy'in "Silah bırak ve binayı terk et" talimatının ardından saldırının sona erdiğini ve Maydan'daki çadıra döndüğünü belirtti.

"Protestocular kendi aralarında konuşuyorlardı ve bazılarının kendi adamlarının ateş açtığını düşündüğünü, diğerlerinin de polisin ya da Berkut'un ateş açtığını düşündüğünü duydum. Bazılarının ellerinde silah vardı: Karabina avcı tüfeği. İnsanlar sinirliydi. Ertesi gün Maydan'da anma etkinlikleri düzenlendi. Kliçko, Yatsenyuk'un megafonla yaptığı konuşmayı duydum ve bazı konuşmacılar, Yanukoviç'in keskin nişancı saldırısını organize ettiğini ve Berkut'a ateş emri verdiğini ifade etti."

Daha sonra Aleksandr, birlikte Ukrayna'ya geldiği kişilerden birinin öldüğünü öğrendi. Kendi hayatından endişe etmesi nedeniyle Ukrayna topraklarını terk etti.

NERGADZE'NİN MAHKEMEDE AVUKATLARA VERDİĞİ İFADELER

"Aralık 2013'te Mamuka Mamulaşvili, servisin (Savunma Bakanlığı'na bağlı gizli güvenlik servisi) tüm çalışanlarını topladı ve protestoculara yardım etmek için derhal Ukrayna gitmeleri gerektiğini söyledi."

Koba Nergadze, Ukrayna'ya sahte pasaportlarla giriş yaptıklarını belirtti:

"Mamulaşvili, Tiflis Havalimanı'nda pasaportlarımızı topladı ve sınır güvenlik görevlilerinin yanından geçti, görevliler uyarıda bulunmadı. Mamulaşvili, uçakta farklı isimlerle düzenlenmiş pasaportları dağıttı. 1977 doğumlu Karusanizde Georgiy adına düzenlenmiş pasaportumu aldım. Kiev'e indiğimizde, bizi havalimanı binasında Andrey adında bir adam karşıladı (daha sonra soyadının Parubiy olduğunu öğrendim)" (14 Nisan 2016'dan beri Ukrayna Yüksek Rada Başkanı)

Koba Nergadze'nin sözlerine göre ocak sonuna kadar çoğunlukla Ukrayna Oteli'nde konakladılar.

'ESKİ ABD'Lİ ASKER BRIAN'IN KESKİN NİŞANCI OLDUĞUNU DUYDUM'

"Tahminen 10 Şubat 2014'te Mihail Saakaşvili, Mamuka Mamulaşvili, Andrey Parubiy, Andrey Paşininskiy ve kamuflajlı bir adam yanımıza geldi. Saakaşvili, kamuflajlı adamı eski ABD'li asker Christopher Brian olarak tanıttı. Daha sonra Mamulaşvili'den Brian'ın ABD ordusunda keskin nişancı olarak görev yaptığını duydum."

"Tahminen 18 Şubat akşamı Andrey Paşinskiy ve birkaç tanımadığım adam büyük çantalarla otele geldi. Çantadan 7.62 mm kalibreli Kalaşnikof marka otomatik tüfekler, SKS Karabina tüfekleri, bir optik nişangahlı SVD tüfeği ile yurtdışında üretilmiş bir Karabina tüfeği çıkardılar. Ayrıca her silah için birer paket mermi dağıttılar. Mamulaşvili, görevimizin erken Ukrayna Devlet Başkanlığı seçimleri yapılmasına izin vermemek olduğunu, aksi takdirde Maydan'ın dağılacağını söyledi."

"19 Şubat 2014 akşamı geç saatlerde Mamulaşvili, yanıma geldi ve ‘Koba, yarın zor bir gün olacak, yerine getirmemiz gereken asıl görev, Maydan'da kaos yaratmak ve protestoculara ve polislere ayrım gözetmeksizin ateş etmek. En önemlisi, 15-20 dakika boyunca canlı hedeflere ateş etmek. Bunun ardından herkesi alıp Tiflis'e gitmek zorundayım' dedi. Böyle bir anlaşma yapmadığımız ve Tiflis'te bize böyle bir şey söylemediği için öfkelendim. Mamulaşvili, dünkü toplantıda B planına geçme kararı aldıklarını ve bunun bir emir olduğunu belirtti."

"Diğer üst gruplara brifing verildiğinde ben de oradaydım. Brian İngilizce brifing veriyordu, Mamulaşvili tercüme ediyordu. Harekat planı şu şekilde belirlendi: Paşinskiy'in liderlik ettiği grup konservatuvara geçiyor. Bu grup, Ukraynalılardan, Lehlerden, Gürcülerden ve Litvanyalılardan oluşuyordu. Paşinskiy'in grubu konservatuvar binasından ateşe başlayacak ve 3-4 dakika sonra Ukrayna Oteli'nde bulunan grup ateşe başlayacak, sırayla ve 1-2 dakika arayla ateş edilecek. Plana göre keşkin nişancının bulunduğu yerin polis ekipleri tarafından tespit edilmemesi için ateş, 20 dakikayı geçmeyecek."

"Sabah erken saatte, yaklaşık olarak saat 08.00'de konservatuvar binası tarafından ateş sesleri duydum. 3-4 dakika sonra Mamulaşvili'nin grubu Ukrayna Oteli'nden ateş etmeye başladı. Üçüncü katta koridordaydım ve katta dolaşırken pencereleri Maydan'a açılan odalarda keskin nişancının ateş ettiğini ve partnerinin her atıştan sonra pencereyi kapatıp atıştan önce pencereyi açtığını gördüm. Keskin nişancı çiftler, bir atış yapıldıktan sonra sonraki odaya geçiyordu ve bir sonraki atışı gerçekleştiriyordu. Çiftlerin 20 dakika içinde yaklaşık 4-5 atış gerçekleştirdiğini söyleyebilirim. Bundan sonrası belirlenen plana göre ilerledi: Keskin nişancılar silahları odada bıraktı ve hızla otelden ayrıldı."