'Göçmenleri Kurtarmak Ahlaki Bir Görev'

'Göçmenleri Kurtarmak Ahlaki Bir Görev'

Almanya Cumhurbaşkanı Gauck, 'Akdeniz’de göçmenleri ölümden kurtarmak Avrupa'daki tüm ülkeler için ahlaki bir görevdir' dedi.

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Afrika'dan Akdeniz üzerinden Avrupa'ya gelmek isteyen sığınmacıları ölümden kurtarmanın Avrupalı ülkeler için ahlaki görev olduğunu söyledi.

Gauck, başkent Berlin'de Dünya Mülteciler Günü vesilesiyle düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmada, göçmen ve mülteci politikasının ülkelerin sadece iç politika meselesi olmadığını belirterek, artık bunun dış, güvenlik ve gelişme politika alanlarını da kapsadığını ifade etti.

Göçmenler konusunda dramatik gelişmelerden dolayı Avrupa'daki ülkelerde bakış açısının daha da genişlemesi gerektiğini vurgulayan Gauck “Akdeniz'de göçmenleri ölümden kurtarmak Avrupa'daki ülkeler için ahlaki görevdir” ifadesini kullandı.

Sorumluluk almak için Almanya'da ve Avrupa'da tüm imkanların değerlendirilmesini isteyen Gauck, “Kıtamızın kapıları önünde insanları suyun üstünde terk etmekle kendi onurumuzu kaybederiz” uyarısında bulundu.

Dünyada sığınmacıların sayısının geçen yıllara oranla arttığını anımsatan Gauck, bunların yaşının da 18'den küçük olduğuna dikkati çekti.

Gauck, ülkelerinden ayrılmak zorunda kalan birçok kişinin Avrupa'ya gelmek için tehlikeli yolları kat ettiğine işaret ederek, Avrupa'ya olan göçmen akımı konusunda daha çok şey yapılması gerektiğini vurguladı.

İkinci Dünya Savaşı'nda çok sayıda insanın da yurtlarından ayrıldığını hatırlatan Gauck, o döneme ait hatıraların bugün Almanya'ya gelen göçmenlere gösterilen anlayışı daha da derinleştirmesini talep etti.

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere de dünyada yaklaşık 60 milyon mülteci ve göçmen için hızlı ve kolay çözümler bulunamayacağını söyledi.

Hükümetlerin karar alırken halkın göçmenleri kabul etmeye hazır olup olmadığına bakması gerektiğini ifade eden Maiziere, ülkelerinden kaçmak zorunda kalan insanların kederlerinin ise siyasi malzeme olarak kullanılmaması uyarısında bulundu.