'Gidişattan dönmesini tavsiye ederim'

'Gidişattan dönmesini tavsiye ederim'

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın eleştirilerini yorumladı: Bildiğim ve tanıdığım Haşim Kılıç'a yakıştıramadım. Bu gidişattan dönmesini tavsiye ederim.

azetecilere konuşan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Haşim Kılıç'ın sözleri için şu değerlendirmeyi yaptı:

"Bence O bir yargı sıfatıyla değil, Anayasa Mahkemesi Başkanı sıfatıyla değil, egosu incinmiş ve siyaset tarafından örselendiği için buna tepki göstermek isteyen bir kişi olarak konuşmasını yapmıştır. Ben bu gidişattan dönmesini tavsiye ederim."

Bülent Arınç açıklamaları Haşim Kılıç'a yakıştıramadığını söyledi.

"Hükümeti, Sayın Cumhurbaşkanımızı ayrı tutarsak, Başbakanımızı, bakanları hedef alan bir konuşma yapmasını ve ağır eleştirilerde bulunmasını, hatta saygısızlık içerecek cümleler kullanmasını doğrusu bildiğim ve tanıdığım Sayın Haşim Kılıç'a yakıştıramadırm. Burası bir yüksek yargı kurumudur ve her şeyin üstünde tartışılmaması, siyasetle karşı karşıya gelmemesi, birbirlerini hedef almaması, siyasetçilerin yapacağı veya sivil kişilerin yapacağı eleştiriler olursa bunları da mahkeme olarak yargı kapsamı içerisinde değerlendirmesi gerekirdi. Ama kullanılan bazı cümleler var ki o cümleler doğrudan Sayın Başbakanımızı, Hükümetimizi hedef alan cümlelerdir, biz bunlara müstahak değiliz."

'Cübbeli bildiri' nitelemesi

 

 
Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler [AA]

 

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler de Kılıç'ın yaptığı konuşmayı eleştirdi. 27 Nisan'da Genelkurmay Başkanlığı'nın sitesinden yapılan ve hükümete laiklik temelli bir uyarı niteliğinde olan 'e-muhtıra'ya atıf yaptı.

"Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın suçlayıcı üslûp ve siyasi polemiklerle dolu konuşması yüksek yargı mensubuna yakışmamış ve şık olmamıştır. AYM Başkanı'nın Türk misafirperverliğine ve nezaket kurallarına aykırı konuşmasını yüce milletimizin takdirlerine bırakıyorum. Bazı makamlarda oturanlar siyaset yapamaz, hâkimler kararlarıyla konuşur. Siyaset yapmak isteyenlerin önce cübbelerini çıkarmaları gerekir. Millet iradesinin ve TBMM'nin üzerinde hiçbir güç olamaz. Millet iradesini hiçe sayan 27 Nisan'ın apoletli bildirisine karşı durduğumuz gibi 25 Nisan'ın cübbeli bildirisine de karşı çıktık. Gömlek değiştirmek metaforu değişimi ve gelişimi ifade eden olumlu bir benzetmedir. Ne var ki milletten değil giydiği cübbeden aldığı güçle ahkam kesenlerden böyle bir değişim ve gelişim beklenemez. 30 Mart seçim sonuçlarını okuyamayan konuşma AYM Başkanının eski Türkiye'nin labirentlerinde hapsolduğunun göstergesidir. AYM Başkanlarının parti liderlerinin kararı ile cumhurbaşkanı oldukları dönemlerin geçmişte kaldığının bilinmesi gerekmektedir."

Emrullah İşler bu sözleriyle Türkiye Cumhuriyeti'nin on beşinci Anayasa Mahkemesi Başkanı ve onuncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'i kastetti.

aljazeera TÜRK