Gezi davasında flaş gelişme

Gezi davasında flaş gelişme

Gezi eylemlerine katıldığı için haklarında iddianame hazırlanan 23 kişi için duruşma yapılmadan verilen beraat kararına savcılık itiraz etti.

Duruşma dahi yapılmadan beraat kararı verilmesine itiraz eden savcılık duruşma yapılmasını talep etti.Gezi eylemlerinde gözaltına alınan 23 kişi hakkında hazırlanan savcılık iddianame hazırladı. İstanbul 50. Asliye Ceza Mahkemesi 23 kişi hakkında hazırlanan iddianamede “Deniz gözlüğünün” suç deli olarak yer aldığını hatırlatarak ’Deniz gözlüğü silah değildir’ diyerek iddianameyi iade etti.

Mahkemenin iade kararı üzerine Cumhuriyet Savcısı Nazmi Okumuş, şüpheliler "Taksim’e yüzmeye gitmediler ya" diyerek iddianamesinde direndi. Savcılık "Şüphelilerin deniz gözlüğü ve gaz maskeleri ile Taksim’de bulunan bir havuza yüzmek amacıyla gelmedikleri, amaçlarının olay çıkarıp güvenlik kuvvetleriyle çatışmaya girme amacı taşıdığı dosyanın münderecatı ile yapılan eylemlerden bellidir" ifadelerine yer vermişti.

MAHKEME DURUŞMA YAPMADAN BERAAT VERDİ

Savcının iddianamesinde direnmesi üzerine mahkeme, "Gaz maskesi ve deniz gözlüğü silah değildir" diyerek duruşma yapmadan 23 kişi hakkında beraat kararı vermişti. “Sanıkların herhangi bir toplantı ve gösteri yürüyüşünde bulunmadıkları, polis memurlarına karşı direnmedikleri” gerekçe gösterilen beraat kararında, ilk bakışta eylemin suç oluşturmayacağının anlaşılmasından sanıkların derhal beraatine karar verildi ifadelerine yer verilmişti.

Mahkeme kararında el konulan materyallerin sahiplerine iadesine hükmedilmişti.Duruşma yapılmadan verilen beraat kararı üzerine savcılık, kararı temyiz etti. Savcılık, sanıkların mahkeme huzuruna getirilmeden böyle bir karara varıldığını ifade ederek, ’duruşma yapılmadan tensip zaptıyla beraat kararı verilemez’ diyerek mahkemenin beraat kararına itiraz etti. Savcının itirazı üzerine dosyaya Yargıtay’a gönderilecek. Yargıtay savcılığın itirazını değerlendirecek.