Geri Çekilme ve Silah Bırakma Yok

Geri Çekilme ve Silah Bırakma Yok

PKK'lı Cemil Bayık, müzakereler üçüncü bir tarafın gözetiminde yeniden başlamadan geri çekilmenin ve silah bırakmanın söz konusu olamayacağını savundu

PKK'nın dağ kadrosunun başındaki isimlerden Cemil Bayık, müzakereler yeniden başlamadan, tutuklular serbest bırakılmadan ateşkes ilan etmeyeceklerini, Türkiye'den çıkmayacaklarını savundu.

Bayık, örgüte yakın internet sitelerine yaptığı açıklamada, Türkiye ve Kuzey Irak’ta bulunan PKK mevzilerine yönelik operasyonların ardından “geri çekilme ve silah bırakmanın gerçekleşmeyeceğini" belirterek “Biz geçmişte gerillayı da çektik. Bu herhangi bir çözüme hizmet etmedi. Ortaya çıktı ki bunu PKK’yi tasfiye etmek için geliştirmişler. Artık gerillanın ülkeyi terk etmesi gibi bir şey söz konusu olamaz. Bu sorunu çözmek istemeyenlerin geliştirdiği çabalardır. Artık bunlar geride kalmıştır. Kimse ne gerillanın Kuzeyden çekilmesini bize dayatabilir, ne öyle silah bırakmasını dayatabilir. Bunlar kesinlikle gerçekleşmeyecek hususlardır. Bunlar çözümü istemeyenlerin baş vurduğu yöntemlerdir” dedi.

Bayık, muhtemel bir ateşkes için ise şartlarını şöyle sıraladı: Eğer Türk devleti, Erdoğan ve AKP gözaltına alıp tutukladıklarını bırakırlarsa, siyasi soykırım operasyonlarını durdururlarsa yine hava saldırıları dahil bütün operasyonlarını durdururlarsa, müzakereyle Kürt sorununun çözüleceğini kabul eder ve ilan ederlerse, tahkim edilmiş bir ateşkesi kabul ederlerse, Önder Apo’nun koşullarını düzeltirlerse, özgür şartlarda müzakerenin olmasını ve Önder Apo’nun da baş müzakereci olarak müzakereleri sürdürmesini kabul ederlerse, tahkim edilmiş ateşkesin izlenmesi için, izleme komitesini kabul ederlerse, yine müzakerelere derhal başlarlarsa, müzakerelerin sağlıklı yürüyebilmesi için üçüncü bir tarafı kabul ederlerse; biz bu koşullar yerine getirilirse hemen ateşkesi ilan etmeye hazırız.