Abdullah Büyük

Abdullah Büyük

Gecede uyanmak

Peygamber Efendimiz (sav), her zaman için bizlere örnektir ve rehberdir. O Güzel İnsan"ı değişik sahalarda uzman olan veya olmayan kişiler değişik yönleri ile anlatıyorlar. Biz de bu yazımızda O Güzel İnsan"ın gece hayatını ayetler ve bir demet hadisle sunmak istiyorum.
Rabbinden kendine indirilen âyetleri önce okuyup sonra yaşayarak bize örnek olan, sonra uygulayarak amel sahasına koyduğu esasları ümmetine de anlatan, sonra da ümmetin uygulamasında yardımcı olan, biricik Peygamberimiz(sav)"e teşekkür ediyoruz.
Ömrümüzün yaklaşık yarısına tekabül eden gece hayatımıza, ancak Kitap ve Sünnet ile yön verebiliriz. Aşağıda vereceğimiz ayetler ve bir demet hadisin, bu yılki Kutlu Doğum Haftası vesilesi ile hayatımıza yön verip iz bırakmasını diliyoruz.
"Ey örtünüp bürünen, gece biraz ilerleyince kalk." (Müzzemmil.1-2)
"O mü"minler geceleri pek az uyurlardı." (Zariyat.17)
"Abdullah ne iyi adamdır, bir de geceleyin namaz kılsa." (Buhari)
"Ey Abdullah, falan kimse gibi olma. Çünkü o, gece ibadet ederdi, sonra bırakıverdi." (Buhari)
"Biriniz geceleyin kalkarsa, önce gayet hafif iki rekât namaz kılsın." (Müslim)
"Bir kimse geceleri okumaya devam ettiği bir duayı veya ibadeti yapamadan uyursa, sonra onu sabah namazı ile öğle namazı arasında yaparsa, gece yapmış gibi sevap kazanır." (Müslim)
"Geceleyin kalkıp ibadet eden ve hanımını uyandıran, uyanmayınca yüzüne su serperek uyandırmaya çalışan kimseye Allah rahmet etsin. Aynı şekilde geceleyin kalkıp namaz kılan, kocasını da uyandıran, uyanmazsa yüzüne su serperek uyandıran kadına da Allah rahmet etsin." (Ebu Davud)
"Bir kimse geceleyin karısını uyandırır da, beraberce veya her biri kendi başına iki rekât namaz kılarlarsa, Allah"ı çok zikreden erkekler ve Allah"ı çok zikreden kadınlar arasına yazılırlar." (Ebu Davud)
Peygamberimiz"in yanında sabaha kadar uyuyan bir insandan bahsedilince, Efendimiz(sav): "Öyleyse onun kulaklarına şeytan bevletmiştir." buyurdu. (Buhari)
Teheccüd"ün Bereketi
* Günahları işlemekten koruyucudur.
* Günahlar için bir keffarettir.
* Bedendeki hastalıkları kovucudur.
Teheccüd"e Kalkmak
* Nefsi terbiye eder.
* İnsanı sabra alıştırır.
* Günlük yaşayışımız için bedeni kuvvetlendirir.
İşlediğimiz bazı günahlarla kirlenmiş olan gecelerimize Teheccüd ile çeki düzen vermeliyiz.
Uyku ve dinlenmeyi kabre, rahatlık, mutluluk ve saadeti Cennet"e tehir edercesine, gece hayatımızda uyanık olmalıyız. Vücudumuzun üzerimizde hakkı vardır. Onu verelim. Ama gecenin belli bir zamanında ise, istenen kalbî ve bedenî faaliyetlerimizi ihmal etmeyelim.
Mikropların hasta ettiği vücudumuzu, sıhhatine kavuşturmak için verdiğimiz mücadele günahlarla kirletilen kalplerimiz için de olmalıdır. En basit bir kalp hastalığı, en büyük bedeni hastalıktan daha fazla önem arz eder. Allah"ın nazar ettiği kalplerimizi, hastalanmış şekliyle kendi haline terk etmek, cidden acınacak bir ihmaldir.
Seneler var ki yanlış veya noksan bir anlayış, nice Müslüman"ın gece ile irtibatını koparmıştır. Gece ibadetini belli bir tarikat veya zümreye tahsis etmek, Kitap ve Sünnet"e iftira olur. At binenin, kılıç kuşananındır. Salih kulların ve terbiyelerine almış olduğu insanların gözlerimize takılan bazı olumsuz söz veya tavırlarını bahane ederek, Müzzemmil suremizi askıya almak doğru olmaz. Gelin bu akşamdan başlayarak Müzzemmil suresinin meal ve tefsirini en az bir tefsirden okuyarak kendimizi ve ailemizi bu sure ışığında test edelim.
Gece ayakları şişinceye kadar kıyamda kalan ve gözyaşları içerisinde ümmetine dua eden Peygamberimizin ümmetinin geceleri, onunki veya en az ona yakın olmalıdır diye düşünüyoruz.
Gece ve gündüzü hep onun izinde olanlara ne mutlu...
 
akit

Bu yazı toplam 2149 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar