Gazze'ye Yardım Sözleri Tutulmadı

Gazze'ye Yardım Sözleri Tutulmadı

Ekim ayında Kahire'deki Gazze'ye yardım konferansında katılımcı ülkelerin taahhüt ettiği 5.4 milyar dolarlık yardımın yalnızca yüzde 5'i Filistin'e gönderildi. Norveç Dışişleri Bakanı'na göre gecikmenin sebebi petrol fiyatlarındaki düşüş.

1 Ocak 2015 öncesi BM'ye bağlı bir haber ajansı olan ancak daha sonra bağımsız bir yapıya kavuşan IRIN'e konuşan Filistin Başbakan Yardımcısı Muhammed Mustafa, taahhüt edilen 5.4 milyar doların yalnızca yaklaşık 300 milyon dolarlık kısmının kendilerine ulaştığını söyledi. 

Norveç Dışişleri Bakanı Boerge Brende, taahhüt edilen yardımların gecikmesinde petrol fiyatlarında meydana gelen büyük düşüşle alakalı.

Gazze'nin yeniden inşası için en fazla yardım taahhüdünde bulunan ülkelerin başında Körfez ülkeleri geliyor. Katar bir milyar dolar yardım taahhüdünde bulunurken Suudi Arabistan 500 milyon dolar, Birleşik Arap Emirlikleri ise 200 milyon dolar yardım vaadinde bulunmuştu. Türkiye de 2014-2017 yılları arasında ilave 200 milyon dolarla katkı yapacağını açıklamıştı.

Şubat ayında BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA), İsrail'in Gazze'ye düzenlediği son saldırılar sırasında evleri yıkılan ailelere yapılan yardımın 'ödenek yetersizliği' nedeniyle durdurulduğunu duyurdu.

5.4 milyar dolar söz verilmişti

Mısır'ın ev sahipliğinde başkent Kahire'de düzenlenen Gazze'nin Yeniden İmarı Uluslararası Konferansı'na katılan ülkelerin taahhüt ettiği yardım miktarının 5,4 milyar dolara ulaştığı bildirilmişti.

İsrail'in 7 Temmuz'da başlattığı ve 51 gün devam eden saldırılarda, 17 bin 200 ev, 73 cami ve 24 okul tamamen yıkılmış, binlerce bina hasar görmüştü.

Filistin Kalkınma ve Yeniden Yapılandırma Ekonomik Konseyi Başkanı Muhammed Eştiye, Gazze'nin imarı için 7,8 milyar dolara ihtiyaç duyulduğunu açıklamıştı.

Gazze saldırısı

İsrail'in Gazze'de 7 Temmuz'da başlattığı Koruyucu Hat Operasyonu 26 Ağustos’taki ateşkesle bitirilmişti.

İsrail’in Gazze’de 51 gün boyunca sürdürdüğü operasyonda çoğu sivil 2150'den fazla Filistinli öldürülmüş, 11 binden fazla Filistinli yaralanmıştı. 51 gün içinde ölen İsrailli sayısı ise çoğunlu İsrail askeri olmak üzere 69.

BM verilerine göre, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği son saldırılar sırasında evleri yıkılan yaklaşık 15 bin kişi hala UNRWA'ya ait okullarda yaşamlarını sürdürüyor.

Abluka hayatı imkansız kılıyor

İsrail uzun yıllardır Gazze'yi abluka altında tutarak temel yardımların Gazze'ye girşine izin vermiyor ya da engeller çıkarıyor. 

Mısır da yakın zamanda Sina'da güvenlik sorununu gereçke göstererek Gazze Şeridi ile arasındaki tampon bölgeyi beş kilometreye çıkaracağını açıkladı.

Tampon bölgenin inşasına, Ekim ayında 30 Mısırlı'nın öldüğü bir saldırının ardından başlandı. Mısır bu kapsamda Gazze'den Sina'daki silahlı gruplara silah sevkiyatı için kullanıldığını iddia ettiği tünelleri sistemli biçimde yok etmeye devam ediyor.

Bu tüneller aynı zamanda Mısır'dan gelen malların Refah kapısından Gazze'ye taşınması için de kullanılıyor ve tüneller olmayınca Gazzeliler aynı ürünleri iki katı fiyatla İsrail'den almak zorunda kalıyor. 

Konuyla ilgili olarak Al Jazeera'ya konuşan Hamas sözcüsü Tahir El Nono şunları söylemişti:

"Tampon bölge beş kilometreye çıkınca, yeni tünellerin inşası çok pahalıya mal olacak ve buralardan geçirilecek malların fiyatları çok yükselecek.”

 

Kaynak: Al Jazeera ve IRIN