Gazze’ye içme suyu yardımı

Gazze’ye içme suyu yardımı

Türk Kızılayı Gazze Şeridi'nde sığınak olarak kullanılan okullara temiz içme suyu dağıtımına başladı.

srail’in saldırıları başladıktan sonra Gazze’de gıda ve ilaçla birlikte su ihtiyacı da büyüyor. Türk Kızılayı, Refah kentinde bulunan Filistinlilerin sığındığı 10 okula her gün 700 litre temiz içme suyu dağıtıyor. Bu da günlük yaklaşık 350 kişinin su ihtiyacını karşılamaya yetiyor.

ÖZETLE

Kızılay'dan su yardımı
Günlük 700 litre su
Temiz su altyapısı tahrip oldu

 

2008 yılında başlayan İsrail saldırılarının ardından Gazze Şeridi'nde ortaya çıkan su sıkıntısını çözmek için, Türk Kızılayı 2009 yılında bölgenin içme suyu altyapısını yeniden inşa etmişti. Son bombardımanda Gazze Şeridi'nin güneyindeki içme suyu altyapısı tahrip edildiği için bölgede su sıkıntısı da ciddi boyutlara ulaştı. Bölgede bulunan ve gıda, ilaç dağıtımı yapan Türk Kızılayı ekipleri, bu sebeple daha önce inşa ettiği altyapıdan sağladığı içme sularını tankerlerle Refah’taki okullara taşıyor.

Kızılay Genel Müdürü Mehmet Güllüoğlu da, yardımları koordine etmek için Kudüs’te bulunuyor. Güllüoğlu, Gazze Şeridi’ne girebilmek için İsrail’e talepte bulundu ancak henüz gerekli izin çıkmadı.

Gazze'de insani dram

Gazze’ye süren İsrail saldırıları sebebiyle Gazze şehrinde elektrik yok, bölgenin büyük bir kısmında ciddi ilaç, gıda ve su sıkıntısı var. İlaç sıkıntısını çözmek üzere Türkiye ve İsrail bir hava koridoru oluşturmak için anlaştı. Türkiye’den Tel Aviv’deki Ben Gurion Havaalanı’na 20 tonluk ilaç gönderildi. Buradan Gazze’deki depolara götürülen ilaçların dağıtımını Gazze’deki hastaneler yapacak. Ancak Gazze’deki hastanelerin çoğu da İsrail saldırılarında yıkılmış durumda.

İnsan geçişi ise sadece Erez Sınır Kapısı’ndan yapılabiliyor. Fakat bu geçişler İsrail’in engellemeleri nedeniyle neredeyse imkânsız. Kuşatma ve bombardıman altındaki Gazze’ye geçiş için bir diğer güzergâh da Refah Sınır Kapısı. Ancak Mısırlı yetkililer de tıpkı İsrailli makamlar gibi insani yardımların Gazze’ye ulaşmasını engelliyor.

İsrail saldırılarında şimdiye kadar yüzlercesi çocuk 1300’den fazla sivil öldürüldü, 7 bin civarında kişi ise yaralandı. Bölgede yüz binden fazla kişi de evini terk etti.

Kaynak: Al Jazeera