Gazzelileri korumaya yaramayan ilişkilerin...

Gazzelileri korumaya yaramayan ilişkilerin faydasına tüküreyim!

Bak aslanım, İsrail'le ilişkileri kesmekten söz ediyorsun ama İsrail üzerinde etkili olabilmek –ve bu sayede Filistinlilerin davasına yardımcı olabilmek- için İsrail'le mevcut ilişkilerimizi korumamız lazım.

- İsrail üzerinde etkili olabilmek için, öyle mi?

- Evet.

- Gazze'de 22 gün boyunca kan gövdeyi götürdü" İsrail, çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 1300 masum Filistinliyi dünyanın gözleri önünde vahşice katletti" Bu süreçte İsrail üzerinde nasıl bir etkisi oldu Türkiye'nin? İsrail'le ilişkilerden alındığı var sayılan güç, Gazze'ye saldırıları durdurmaya veya hafifletmeye yaradı mı?

- Ahmet Davutoğlu ve arkadaşlarının ateşkeste dolaylı da olsa bir etkisi vardır herhalde"

- Ahmet Davutoğlu başımızın tacıdır, kanı durdurmak için gösterdiği destansı çaba tarihe geçmiştir, Allah ondan razı olsun; ama gerçekçi olalım: İsrail HAMAS'ın belini kırabileceğine ve Gazze'yi Mahmut Abbas'a altın tepsi içinde sunabileceğine ihtimal verseydi katliam harekâtını bir süre daha devam ettirmekten geri durmazdı. Ne Mısır-Fransa inisiyatifi ne Türkiye'nin çabaları ne de Amerikan yönetimindeki devir-teslim; İsrail'e ateşkes ilan ettiren şey, HAMAS'ın ve Gazze halkının inanılmaz direncidir. Umduğu sonucu alamayacağını gördü ve Filistinlilere verdiği 'ders'le şimdilik yetinmeye karar verdi İsrail. Hadise budur.

- Öyle olsa bile, İsrail'le iyi ilişkilerimizin uzun vadede hiçbir fayda sağlamayacağını iddia edemezsin.

- Gazze ahalisi katliamdan geçirilirken hiçbir işe yaramayan ilişkilerin faydasına tüküreyim! Hava sahamızı İsrail'e peşkeş çekiyorsunuz, tarım sektöründe İsrail firmalarını baş tacı ederek topraklarımızı da bu alçaklara peşkeş çekiyorsunuz, askeri ihalelerde İsrail'e milyarlarca dolar para kazandırıyorsunuz, Akdeniz'de her sene İsrail'le ortak askeri tatbikat yapıyorsunuz, Şimon Peres'i Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde konuşturuyorsunuz; ama Türkiye'nin İsrail üzerinde etkili olmasına en çok ihtiyaç duyulan bir dönemde bu jestler hiçbir işe yaramıyor. İsrail üzerinde, bir tek Gazzelinin canını kurtaracak kadar bile 'etkili' olamadınız. Hal bu iken, "İsrail üzerinde etkili olabilmek ve bu sayede Filistinlilere yardım edebilmek için İsrail'le mevcut ilişkilerimizi korumamız lazım" hikâyesine inanmamızı nasıl beklersiniz?

- Bir dakika, bir dakika" Bu ilişkiler olmasaydı Suriye ile İsrail arasındaki arabuluculuğumuzda o kadar başarılı olabilir miydik?

- O arabuluculuk Filistin'in lehine değil aleyhinedir. İsrail, 1967'den beri işgal altında tuttuğu Colan (Golan) topraklarını Suriye'ye ne karşılığında verecek? Suriye yönetiminin HAMAS'ı ve Hizbullah'ı satması karşılığında verecek! Yani Türkiye bu arabuluculuk faaliyetiyle maalesef İsrail üzerindeki İslami direniş baskısının azalmasına hizmet ediyor.

- Ne demek istiyorsun? Suriye Golan Tepeleri'ni geri almasın mı?

- Yerimiz doldu. Tartışmaya Pazartesi günü devam edelim.

Yeni Şafak

Bu yazı toplam 1154 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar