Gazzeli Çoçuk : Bacağımı Kaybedecek Hangi Suçu İşledim?

Gazzeli Çoçuk : Bacağımı Kaybedecek Hangi Suçu İşledim?

Gazzeli Nevfel, 'Ben bir çocuğum. Barışçıl gösterilere katılmak için çıkmıştım. Üzerime neden ateş açtılar? Bacağımı kaybettim. Ömür boyu sakat kalacağım. Bacağımı kaybedecek hangi suçu işledim.' dedi.

GAZZE - Gazze Şeridi'ndeki "Büyük Dönüş Yürüyüşü" sivil etkinlikleri kapsamında işgalci israil askerlerinin açtığı ateş sonucu tek bacağını kaybeden 11 yaşındaki Gazzeli Abdurrahman Nevfel'in büyüyünce kaleci olma hayali yarıda kaldı.

Artık tek derdinin kaybettiği bacağının yerine yürüyebileceği bir protez ayak takılması olan Nevfel'in büyüdüğü zaman kurduğu kaleci olma hayali, Gazze sınırında işgal güçlerinin askerlerinin açtığı ateş sonucu tek bacağını kaybetmesiyle hüsrana uğradı.

17 nisan salı günü israil askerlerinin kurşunlarına hedef olan Nevfel, iki gün aradan sonra Ramallah kentinde kaldırıldığı bir hastanede doktorlar tarafından bacağı kesildi.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'na göre işgalci israil ordusu, Filistinlilere karşı kullandığı mermi vücutta büyük tahribata ve parçalanmalara neden oluyor. Özellikle de vücut içinde patlayan mermiler başta olmak üzere uluslararası kanunlarca yasaklanmış silah ve mermiler kullanıyor.

Nevfel AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastaneden taburcu edildikten sonra koltuk değneği ile yürümeye çalıştığını, bunun kendisine çok zor geldiğini ve yorgunluk hissettiğini belirtti.

Bacağını kaybetmenin şokunu halen üzerinden atamayan Nevfel, işgalci israil ordusuna, "Bacağımı kaybedecek hangi suçu işledim?" diye seslendi.

İşgal çetesinin Gazze'de yaptığı katliama tepkiler 

"israil askerlerinin beni neden hedef aldığını anlamak istiyorum?"

Nevfel, "Ben bir çocuğum. Barışçıl gösterilere katılmak için çıkmıştım. İşgalci israil askerlerinin beni neden hedef aldığını anlamak istiyorum? Üzerime neden ateş açtılar? Bacağımı kaybettim. Ömür boyu sakat kalacağım." diye feryat ederek, sınır çitlerinden uzak mesafede gösterinin bitmesinin ardından eve dönüş yolunda hedef alındığını söyledi.

Bacağını kaybettikten sonra hayatındaki her şeyin değiştiğini, sokakta normal şekilde yürüyebilmenin ise en büyük hayali haline geldiğini söyleyen Nevfel, kendisini hedef alan israil askerine, "Rüyalarımı mermilerle öldüren ve ömür boyu beni engelli olmaya mahkum eden o israilli askerin yargılanmasını ve hak ettiği cezayı almasını istiyorum." ifadelerini kullandı.

"Büyüyünce kaleci olmayı hayal ediyordum"

Bundan böyle arkadaşlarıyla top oynayamayacağını dile getiren Nevfel, "Büyüyünce kaleci olmayı hayal ediyordum. Ama bacağımı kaybettikten sonra bu hayalimi tekrar gözden geçirmem gerekiyor. Artık koltuk değneklerinin desteği olmadan ayakta duramıyorum." dedi.

Nevfel, "israil'in kim olduğunu ve ordusunun Gazze'nin çocuklarına nasıl davrandığını dünyaya duyurmak için" hikayesinin uluslararası alana taşınmasını ümit ederek, bundan böyle "dünyaya gerçeği iletmek ve israil suçlarını açığa çıkarmak için büyüdüğümde gazeteci ve medya alanında çalışmak istiyorum." diye sözlerine ekledi.

Gazze'nin israil sınırında çadırlar kuran Filistinliler, ABD Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasını ve israil'in kuruluş yıl dönümü olan Nekbe'nin (Büyük Felaket) 70. yılını protesto etmek için "milyonluk yürüyüş" adını verdikleri gösteriler düzenliyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın 6 Aralık 2017'de Kudüs'ü israil'in başkenti olarak tanıdığını ve ülkesinin Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyacağını açıklamasından sonra yeni büyükelçilik binası önceki gün yapılan resmi törenle açılmıştı.

israil askerlerinin, Gazze sınırında ABD'nin Kudüs'te büyükelçilik açmasını protesto etmek ve Nekbe'nin (Büyük Felaket) 70. yılını anmak isteyen göstericilere ateş açması sonucu 62 Filistinli şehit oldu, yüzlercesi gerçek mermiyle olmak üzere 3 bin 188 kişi yaralandı.

Şehitlerden 8'i 18 yaş altı çocuklardan, yaralıların da 225'i çocuk ve 86'sı kadınlardan oluşuyor.