Gazzeli ailenin otomobildeki yaşam mücadelesi

Gazzeli ailenin otomobildeki yaşam mücadelesi

Gazze'deki şiddetli yağış ve fırtınadan evleri tahrip olan Kaud ailesi, "ekmek tekneleri" olan eski bir otomobilde yaşam mücadelesi veriyor.

Şiddetli yağış ve fırtınadan etkilenen Gazze'de bir çok ev oturulamayacak hale geldi.

Sel ve su baskınları esnasında "can havliyle" evlerini terk eden çoğu aile, suların çekilmesinin ardından döndükleri evlerin kullanılamaz hale geldiğine şahit oldu. Gazzeli Kaud ailesi de bu durumdaki çok sayıdaki ailelerden biri. Selin ardından bir süre sığınma merkezine dönüştürülen okulda kalan 10 kişilik aile, yağışın ardından döndükleri evlerinin yaşanabilecek bir durumda olmadığını görünce ne yapacağını şaşırdı.

Sığınma merkezinden ayrıldıkları gün kalacak yer bulamayan aile, "Ekmek tekneleri" olan babalarının taksicilik yaptığı eski bir otomobilde yaşamaya başladı. Soğuğun yanı sıra bir çok sorunla mücadele eden aile, en büyük sıkıntıyı da yemek pişirmekte yaşıyor.

"Yaşadıkları felaketi anlattı"

Aile reisi Hamis Kaud (50) yaşadıklarını "felaketi" olarak nitelendirerek, şunları anlattı:

"Geçen çarşamba akşamı yemeğimizi yiyip, tam uykuya dalacakken, çığlık ve imdat sesleri duydum. Yataktan fırlayıp camdan dışarı bakığımda  sel olduğunu ve evlerin çevresinde atık suların aktığını gördüm. Alçak yerlerde bulunan evler sular altında kalmıştı. Eşimle hemen çocukları uyandırarak pencereden çatıya çıktık. Evden bir kaç parça eşya almak istedim ancak ev 15 dakika içinde sular altında kalınca başaramadım. Ardından sivil savunma ekipleri bizi yakındaki okullardan birine nakletti."

"Araçta nöbetleşe uyku"

Sığınma merkezinde çocukları ve eşini "en kısa zamanda evlerine döneceklerini söyleyerek" avuttuğunu ifade eden Kaud, ancak geldiklerinde çatısı uçan evin içerisindeki eşyaların zarar gördüğünü ve oturulamaz halde bulduklarını söyledi.

Bunun üzerine araçta yatıp kalkmaya başladıklarını belirten baba Kaud, "Eşime ve çocuklarıma çok üzülüyorum. Bu küçük araca sığamıyorlar ve gece gerçekten çok soğuk oluyor. Gece arabada bana yer olmuyor ancak sabah çocuklar okula gidince uyuyabiliyorum" diye konuştu.

Evleri sular altında kalan Filistinliler çaresiz

Gazze'de geçen hafta etkili olan şiddetli yağışlar ve İsrail'in biriken suları boşaltmak için Vadi es-Selka bölgesindeki göletlerin kapaklarını açması nedeniyle meydana gelen sel, bazı Filistinlilerin evlerini sular altında bırakmıştı.

Eşi ve 11 çocuğuyla yaşadığı Vadi es-Selka'nın kurak bölge olduğunu belirten Mahmud Ebu Hammaş, İsrail'in daha önce yağmur sularını biriktirmek için oluşturduğu göletlerin kapaklarını uyarıda bulunmadan açtığını söyledi.

Çatısı tenekelerle kaplı 2 odalı evinde şiddetli yağmurların başladığı güne kadar şehrin gürültüsü ve kalabalığından uzakta son derede sakin hayat sürdüklerine değinen Hammaş, "Başlayan şiddetli yağmur ve fırtına hayatımızı altüst etti, İsrail tarafı da göl kapaklarını açınca canımızı zor kurtardık" dedi.

Yaşadığı korku dolu anları anlatan 50 yaşındaki Fatma Ebu Hammaş, "Evi basan su bir anda yükseldi. Eşim ve çocuklarım çığlık atıyorlardı. Komşularımız bizi kurtarmaya geldi. Son anda kurtulduk" diye konuştu.

Anne Hammaş, tüm geçim kaynaklarının kızı Meryem'in dikiş makinası olduğunu ve en çok bu makinanın bozulmasına üzüldüklerini dile getirerek, Vadi es-Selka bölgesinde 200 kişinin su baskınlarından etkilendiğini sözlerine ekledi.