Gazze'deki hastanelere Yeryüzü Doktorları'ndan destek

Gazze'deki hastanelere Yeryüzü Doktorları'ndan destek

Yeryüzü Doktorları, Filistin Sağlık Bakanlığı ve Gazze İslam Üniversitesi Tıp Fakültesi ile işbirliği anlaşması yaptı.

Yeryüzü Doktorları, Filistin Sağlık Bakanlığı ve Gazze İslam Üniversitesi Tıp Fakültesi ile işbirliği anlaşması yaptı. 

Yeryüzü Doktorları Yönetim Kurulu Üyesi ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Alimoğlu, Filistin Sağlık Bakanlığı ve Gazze İslam Üniversitesi Tıp Fakültesi ile işbirliği anlaşması yaptıklarını söyledi.

İsrail'in Gazze saldırılarının ardından 10-17 Ağustos'ta bölgeye gittiklerini ifade eden Alimoğlu, burada bulundukları süre içerisinde hem Filistin Sağlık Bakanlığı yetkilileri hem de Gazze İslam Üniversitesi Rektörü ve Tıp Fakültesi dekanı ile gerekli görüşmelerde bulunduklarını dile getirdi.

Görüşmeler neticesinde Gazze Sağlık Bakanlığı ve İslam Üniversitesi ile iş birliği anlaşmaları imzaladıklarını belirten Alimoğlu, şunları kaydetti:

"Bu anlaşmalar çerçevesinde Gazze'nin savaş sırasında yıkılan hastanelerinin altyapısı ile hastaneler içerisinde tanı ve tedavi için kullanılacak teknoloji ve uzman hekimlerin mezuniyet sonrası eğitimlerinin desteklenmesi, gelecekte olabilecek buna benzer yaralanmaların tedavisinin daha sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için asistan eğitim programlarının yapılması, üniversiteler arasında öğretim üyeleri ve öğrenci değişimleri konusunda anlaşmalara vardık."

"Gazze'yi sonuna kadar destekleyeceğiz"

Prof. Dr. Alimoğlu, Yeryüzü Doktorları olarak temel alanlarının sağlık olduğunu anlatarak, "Hem hastane alt yapısı hem hastane donatımı hem de tıp eğitimi açısından Gazze'yi sonuna kadar destekleyeceğiz ve bölgenin sağlık açısından en önemli merkezi haline getireceğiz" diye konuştu. 

Gazze'de 7 gün bulunduklarını ve bu süre içerisinde tüm hastanelerdeki hastaları değerlendirdiklerini anlatan Alimoğlu, sözlerini şöyle devam ettirdi:

"Gazze'de 3 büyük eğitim ve araştırma hastanesi bulunuyor. El Şifa Hastanesi, El Nasır Hastanesi ve Avrupa Hastanesi'nde hasta değerlendirmelerinde bulunduk. Bu değerlendirmeler sonucunda 100 hasta tespit ettik. Sevk içi bekleyen 100 hasta belirledik. Ayrıca yine Gazze içerisinde yaptığımız değerlendirmelerde savaş sırasında engelli hale gelen yüzlerce hasta tespit ettik. Bu hastaların bir kısmının tedavisi Gazze'de yapılabiliyor ancak bir kısmının Gazze'deki altyapı yetersizliği ve mesleki tecrübesizlikten dolayı tedavileri yapılamamaktadır." 

Alimoğlu, bölgedeki hastalar için tedavilerin yapılabilmesi için branşların belirlendiğini ifade ederek, "Bunların çoğu da cerrahi branşlar. Belli bir program çerçevesinde ilk cerrahi ekibimizi ameliyatlar için gerekli olan malzemelerle birlikte bölgeye gönderip, orada tedavilerini sürdürmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Yeryüzü doktorları olarak sağlık yönünden Gazze'yi yanlız bırakmayacaklarına dikkati çeken Alimoğlu, hem hastanelerin alt yapısı ile hastaneler içinde kullanılacak teknik ve laboratuvar malzemeleri hem de eğitim açısından Gazze'yi sonuna kadar destekleyeceklerinin altını çizdi.

Alimoğlu, Gazze'de Yeryüzü Doktorları dışında Sudan'dan gelen bir ekibin daha görev yaptığını başka bir sağlık ekibinin olmadığını söyledi.