Gazze'deki Elektrik Sıkıntısı

Gazze'deki Elektrik Sıkıntısı

İsrail'in, Gazze Şeridi'nde faaliyette olan tek elektrik santraline sınırlı miktarda yakıt girişi için Kerm Ebu Salim sınır kapısını açtığı bildirildi.

Gazze'deki Filistin hükümetine bağlı Kerm Ebu Salim Sınır Kapısı İdaresi Müdürü Munir el-Galban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail yönetiminin, Gazze'deki tek elektrik santralinin çalışması için gerekli, sınırlı miktarda akaryakıt geçişi için "istisnai" olarak Kerm Ebu Salim Sınır Kapısını açtığını Filistin tarafına bildirdiğini söyledi.

Öte yandan, Gazze'deki Enerji Kurumu Sözcüsü Ahmed Ebul Omareyn, elektrik santralinin çalışmasında gerekli akaryakıtın vergi muafiyet süresinin dolduğunu, yeniden akaryakıt girişiyle santralin tamamen durmasının önüne geçildiğini dile getirdi.

Ebul Omareyn, Filistin Uzlaşı Hükümeti'nin kendilerine elektrik santralinin çalışmasında gerekli akaryakıtın vergi muafiyetinin yeniden başladığını bildirdiğini kaydetti.

Filistin Uzlaşı Hükümeti, elektrik santralinin çalışmasında gerekli akaryakıtı 7 ay süreyle vergiden muaf tutmuştu.

Elektrik santralinin ihtiyacını karşılamak için her ay 10,4 milyon dolar vergi ödenmesi gerekiyor. Gazze'deki Enerji Kurumu ise litre başına 0,8 dolar vergi ödemeden yakıtı gerçek fiyatından satın almak istiyor.

İsrail, 8 yıldır abluka altında tuttuğu Gazze'ye açılan Kerm Ebu Salim'i Yahudi bayramlarını gerekçe göstererek sık sık kapatıyor. Bu durum, elektrik santralinin çalışması için gerekli yakıtın temin edilememesi nedeniyle, bölgede bir takım sıkıntılar yaşanmasına sebep oluyor.

Yıllardır İsrail'in ablukası altındaki Gazze'nin ihtiyacı olan yaklaşık 400 megavat elektriğin sadece 212 megavatı karşılanabiliyor. İsrail tarafından 120, Mısır'dan 32 megavat elektrik sağlanırken akaryakıt sıkıntısı nedeniyle sık sık enerji üretimine ara veren Gazze'deki santralden yalnızca 60 megavat elektrik elde edilebiliyor.

Gazze'de giriş çıkışların yapıldığı 7 sınır kapısından Refah hariç 6'sı İsrail'in kontrolünde bulunuyor. Gazze'deki 4 ticari sınır kapısı, haziran 2007'de İsrail tarafından kapatılmıştı. Diğer kapılardan Beyt Hanun yabancı pasaport taşıyanlar, hasta ve iş adamlarının Batı Şeria'ya geçişi, Kerm Ebu Salim ise bazı ticari ürünlerin geçişi için kullanılıyor.

AA