Gazze'de yardım kampanyası

Gazze'de yardım kampanyası

İsrail ambargosu altında ekonomik krizle mücadele eden Gazze'de "1 milyon şekel, 1 şekelden başlar" adıyla yardım kampanyası başlatıldı.

Rahmet Derneği'nden Filistinli bir grup genç, Ramazan Bayramı öncesi ihtiyaç sahiplerine dağıtılmak üzere 1 milyon şekel toplamak amacıyla kampanya başlattı. "1 milyon şekel, 1 şekelden başlar" adıyla başlatılan kampanya kapsamında gençler, yolda, çarşıda pazarda halktan bağış topluyor.
Bir şekelin 0.3 dolar olduğu Gazze'de, 1 milyon kişiden 1 şekel toplanarak yaklaşık 300 bin dolar bağış hedeflendiği belirtiliyor.
AA muhabirine konuşan kampanyaya katılan geçlerden Muhammed el-Luham, "Gazze'de kavşaklarda durarak, halktan en az 1 şekel topluyorum. Dünyanın her tarafında böyle yardım kampanyaları yapılıyor ancak Gazze'de durum biraz farklı. Gazze halkını zor şartlarda yaşarken birbirine yardım etmeye çağırıyoruz" dedi.
Luham, "Herkes, 1 şekelle bu kampanyaya katılabilir. Daha sonra bunları, ambargodan ve krizden çok fazla etkilenen ihtiyaç sahibi ailelere dağıtacağız" diye konuştu.
İsrail'in 2006 yılından beri uyguladığı ambargo Gazze'yi "açık hapishaneye" dönüştürürken, sınır kapılarının kapatılması, Mısır ile aralarındaki tünellerin yıkılması, işsizlik ve maaşların ödenmemesi insani krizin yaşanmasına neden oluyor.
İsrail, 2006 yılında Hamas'ın seçimleri kazanmasının ardından Gazze'ye ambargo uygulamaya başlamış, bu bölgeye açılan 6 sınır kapısını kapatmıştı. Bu kapılardan Beyt Hanun yabancı pasaport taşıyanlar, Kerm Ebu Salim ise bazı ticari ürünlerin geçişi için zaman zaman açılsa da kısa sürede tekrar kapanıyor.
Mısır da 3 Temmuz 2013 gerçekleşen askeri darbenin ardından Refah Sınır Kapısı da sık sık kapatılırken, Gazzelilerin birçok ihtiyacını karşıladığı "can damarı" konumundaki tüneller de yıkılmıştı. Tüm bunlara bir de memurların maaaşlarının gecikmesi eklenince, halk ekonomik krizle boğuşmak zorunda kaldı.
Filistin'de, Hamas ve Fetih arasında milli mutabakatla kurulan uzlaşı hükümetinde, Başbakan Rami el-Hamdallah, Gazze Şeridi'ndeki eski Hamas hükümeti memurlarının maaş ödemelerinin yetişmeyeceğini belirtmiş ve maaşlar ödenmemişti.