Gazze’de su krizi kapıda

Gazze’de su krizi kapıda

BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA), Gazze’deki yıkımın çok büyük olduğu, İsrail’in saldırılarının yoğunlaşmasıyla Gazze’de yaşayanların birkaç gün içinde çok büyük bir su sıkıntısı yaşayacağı uyarısında bulundu.

UNRWA,Gazze'nin zaten kötü durumda olan su ve kanalizasyon şebekesinin, İsrail’in Gazze’ye gerçekleştirdiği saldırıları ve onun sonucunda evlerde oluşan yıkım nedeniyle daha da büyük hasar gördüğünü söyledi.
Uluslararası Kızılhaç Komitesi de, Gazze’nin sakinlerinin gelecek günlerde çok büyük bir su sıkıntısı yaşayabileceğini söyledi.
Kızılhaç Komitesi Sözcüsü Neda Dumani, su meselesinin ciddi bir konu olduğuna ve bu meselenin tehlikeli bir krize dönüşebileceğine dikkat çekti.
Neda Dumani, Gazze’de arıtma tesislerini çalıştırmak için yeterli elektrik olmadığı için her gün 90 milyon litre işlem görmemiş ham kanalizasyon suyunun denize atıldığını ve Gazze’de tüketilen suyun yüzde 90’ının insani tüketime uygun olmadığını söyledi.
Gazze’de susuz yaşayan binlerce kişi olduğunu söyleyen sözcü, Gazze halkına tekrar su ulaştırabilmek için onarım çalışmalarının çok zor şartlar altında yapıldığını ifade etti.
Dumani, su şebekesini onarmak için gönderilen bazı teknisyenlerin İsrail saldırılarında öldüğünü, bunun üzerine Gazze’deki su şirketinin onarım çalışmalarını sonlandırmak zorunda kaldığını belirtti.
UNRWA Sözcüsü Sami Meşaşa,  Gazze’de ölülerin sayısının her geçen saat arttığını ve ölülerin büyük bir kısmının çocuk ve kadınlardan oluştuğunu açıkladı.
Meşaşa, İsrail’in 8 Temmuz’dan bu yana 560 evi yerle bir ettiğini ve aralarında kamu binaların olduğu binlerce binanın hasar gördüğünü ifade etti. Sözcü, UNRWA'ya ait 47 tesisin de zarar gördüğünü söyledi.
Gazze’nin alt yapısındaki yıkım ile ilgili ellerinde net verilerin bulunmadığını vurgulayan Sami Meşaşa, yıkımın çok büyük olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.
Sözcü, Gazze’de 17 bin kişinin UNRWA’ya ait 20 farklı okula sığındığını söyledi.
 BM’ye ait binaların koordinatlarını İsrail’e bildirdiklerini söyleyen Sami Meşaşa, çatışan tüm taraflara, BM’ye ait binalara saygı göstermeleri çağrısı yaptı.
Meşaşa, Gazze’de bir ateşkes anlaşmasına varılmadığı takdirde İsrail’in bir kara harekâtı başlatabileceğini ve bunun daha çok ölüm ve yıkım anlamına geldiği için çok endişe verici olacağını vurguladı.
Dumani, Uluslararası Kızılhaç komitesinin olası bir ateşkes anlaşmasına olumlu baktığını da ifade etti.
Kaynak: Al Jazeera