Gazze'de son durum, 121 Şehid 920 yaralı

Gazze'de son durum, 121 Şehid 920 yaralı

İsrail’in Gazze saldırılarının beşinci gününde öŞEHİDsayısı 121’e ulaştı. Filistinli yetkililerin açıklamalarına göre yaralı sayısı ise en az 920 olarak belirlendi.

İsrail’in Gazze saldırılarının beşinci gününde öŞEHİDsayısı 121’e ulaştı. Filistinli yetkililerin açıklamalarına göre yaralı sayısı ise en az 920 olarak belirlendi.
İsrail’in saldırılarına karşılık olarak Gazze’den toplam 470 roket atıldı. Gazze’den roket atan tarafların başında Hamas’ın askeri kolu İzzettin Kassam Tugayları ve İslami Cihad Hareketi geliyor. Roketler Hayfa, Herzliya, Tel Aviv, Kudüs, Birüssebi ve Batı Nakab ve Gazze’ye yakın olan İsrail kentlerini hedef aldı. Roketle hedef alınan bazı noktalar, Gazze’ye yaklaşık 100 kilometre uzaklıkta. İsrail’in füze savunma sistemi Demir Kubbe, olayların başından bu yana en az 100 roketi engelledi.  Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail savaş uçaklarının Han Yunus’ta bulunan Ulusal İslam Bankası’nı vurduğunu ve binanın tamamen yandığını açıkladı. Kudra, çevre binalarda da ciddi hasarın meydana geldiğini belirtti. Gazze'deki tıbbi kaynaklar, saldırıda ölen ya da yaralanan olmadığını belirtti.  Görgü tanıklarının ifadelerine göre, İsrail başka bir saldırıyı da Gazze'nin batısındaki askerî mahkemeye ait 3 katlı bir binaya düzenledi. 
Kudra, İsrail savaş uçaklarının Gazze'deki bir hastaneye düzenlediği saldırıda 2 kişinin hayatını kaybettiğini, 4 kişinin yaralandığını ifade etti. İsrail savaş uçaklarının, Gazze'nin kuzeyindeki es-Saftavi bölgesinde bir grup Filistinliye düzenlediği saldırıda ise bir kişi hayatını kaybetti. 

YABANCI GÖNÜLLÜLER CANLI KALKAN OLDU 
Gazze'nin doğusundaki bir hastanenin çevresinde İsrail'in hastaneyi bombalamasını engellemek isteyen yabancı uyruklu gönüllüler, canlı kalkan oluşturdu. 

3 DAKİKADA BİR SALDIRI 

Avrupa -Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi tarafından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in beş günde bin 402'si havadan, 330'u karadan, 329'u denizden 2 bin 61 füze attığı belirtildi. 

İsrail'in 3 dakikada bir Gazze'ye saldırı düzenlediği vurgulanan açıklamada, "Saldırılarda sivillerin yaşadığı alanların yanı sıra kadın ve çocuklar hedef alınıyor. Pazartesi gününden bu yana Gazze'de 894 yerleşim yeri zarar gördü, bunların 124'ü ise tamamen yıkıldı" denildi. 

GAZZE’DEN İSRAİL’E ROKET 
İsrail polisinin yaptığı yazılı açıklamaya göre Gazze’den İsrail’e roket atıldı. Açıklamada, “Gazze'den atılan füze Beersheva'daki bir eve isabet etti. Olayda 2 İsrailli hafif yaralandı ve ev büyük hasar gördü" ifadeleri kullanıldı. Saldırının üzerine çok sayıda güvenlik gücünün olay yerine intikal ettiği belirtildi. 

ARAP BİRLİĞİ TOPLANIYOR 
Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi, Arap Birliği dışişleri bakanlarının, İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırılarını görüşmek üzere toplanacağını bildirdi. Filistin resmi haber ajansı VAFA'nın haberine göre, Arabi, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı telefonla arayarak, İsrail'in pazartesi gününden bu yana Gazze'ye düzenlediği hava saldırılarını görüşmek üzere Arap Birliği dışişleri bakanlarıyla bir araya gelmeye karar verdiklerini belirtti. Arabi, toplantının ne zaman yapılacağına dair bilgi vermedi. Haberde, Abbas'ın da Arabi tarafından İsrail'e karşı alınan bu kararı memnuniyetle karşıladığı ifade edildi. 

ULUSLARARASI ÇABALAR SONUÇ VERMİYOR 
Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri, sivillere yönelik şiddetin son bulması için taraflarla görüşerek Kasım 2012'de imzalanan ateşkese uyulma çağrısı yaptıklarını ancak sonuç alamadıklarını söyledi. Hamas liderlerinden İsmail Haniye ise, "Bu saldırıyı İsrail başlattı ve onlar bitirmelidir. Biz sadece kendimizi savunuyoruz" dedi.

Öte yandan, Cuma akşamı Tel Aviv'de basın açıklaması yapan Netanyahu ise, "Bizi yok etmek isteyen teröristlere karşı tüm gücümüzle saldırmamıza hiçbir uluslararası baskı engel olamayacak" sözleriyle ateşkesin seçenek olmadığını vurguladı. 

BİR SONRAKİ AŞAMA KARA HAREKATI 

Cumartesi veya pazar günü kabinenin kara harekâtı konusunda karar vereceğini söyleyen İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, "Hava saldırıları bu operasyonun ilk aşaması. Bir sonraki aşama konusunda 48 saat içinde karar vereceğimizi tahmin ediyorum" dedi. 

BÖYLE BAŞLADI 

Batı Şeria'da 12 Haziran'da kaybolan 3 Yahudi yerleşimcinin 18 gün sonra ölü bulunmasının ardından Filistinli genç Muhammed Ebu Hudayr, 2 Temmuz'da Yahudi yerleşimciler tarafından kaçırılmış ve yakılarak öldürülmüştü. Olayların tırmanmasıyla İsrail, pazartesi günü Gazze'ye yönelik "Koruyucu Hat" adı altında operasyon başlattığını duyurmuştu.