Gazze'de Ramazan Hazırlığı

Gazze'de Ramazan Hazırlığı

Gazzeli esnaflar Ramazan Ayı öncesi yapılan alışverişin işgalci İsrail'in uyguladığı abluka nedeniyle piyasayı etkileyecek şekilde durgun geçtiğini söylüyor.

Gez-Zaviye Çarşısı Gazze'deki en eski ve en önemli çarşılardan biri olup Ramazan alışverişlerinin yapıldığı bir yer. ez-Zaviye Çarşısı esnafı ablukanın devam etmesinden dolayı Ramazan öncesi alışverişin “durma noktası”na geldiğini belirtiyor.

“Yoksulluk ve İşsizlik”

Esnaftan Abdulkadir Ebu Şaban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, alışverişin çok durgun olduğunu ve bunun abluka, yoksulluk ve işsizlikten kaynaklandığı ifade etti.

Şaban, diğer esnaflar gibi Gazze'de Ramazan Ayı boyunca piyasanın canlanmasını temenni ettiklerini sözlerine ekledi.

“Gazzeliler Ramazan Ayı İçin Alışveriş Yapamaz Hâldeler”

Süt ve süt ürünlerini satan Yusuf Ebu Dekka da “İsrail ablukası ve yoksulluk hayatın tüm yönleri üzerine kara bulut gibi düştü. Gazzeliler artık Ramazan Ayı’na hazırlık için alışveriş yapamaz hâldeler. Ramazan boyunca hareketliliğin yaşanmasında yine de bir ümidimiz var. Bölgenin yaşadığı ekonomik ve zor hayat şartlarına rağmen piyasanın normale dönmesini ümit ediyoruz.” dedi.

Esnaflardan Middin Ebu Hamid de çarşıdaki durgunluktan memnun olmadıklarını kaydederek, Ramazan öncesi iyi bir hazırlık yapmasına rağmen müşterinin olmadığını belirtti.

“Ekonomik Sıkıntı Alışverişe Engel Oluyor”

Bir başka esnaf Hani Reyyan abluka öncesi çarşının çok canlı ve hareketli olduğunu aktararak abluka sonrası için ise “Çarşıdaki esnafta mal olmasına rağmen ekonomik sıkıntıdan dolayı insanlar sâdece zaruri ihtiyaçlarını az miktarda alabiliyor.” ifadelerini kullandı.

Gazze'de Sınır Kapıları

Mısır’da 3 Temmuz 2013'te yapılan askerî darbeden bu yana, Refah Sınır Kapısı neredeyse tamamen kapalı tutuluyor. Darbenin ardından kapatılan kapı, yılda yalnızca birkaç kez kısa süreliğine açılıyor.

Gazze'de giriş çıkışların yapıldığı 7 sınır kapısından Refah hariç 6'sı, işgalci İsrail'in kontrolünde bulunuyor. Bu kapılardan ticarî amaçla kullanılan 4'ü Hamas'ın seçimleri kazanarak görevi devralmasının ardından Haziran 2007'de işgalci İsrail tarafından kapatılmıştı. Diğer kapılardan Beyt Hanun yabancı pasaport taşıyanlar, hasta ve iş adamlarının Batı Şeria'ya geçişi, Kerm Ebu Salim ise bazı ticarî ürünlerin geçişi için kullanılıyor. Kerm Ebu Salim Kapısı da çeşitli gerekçelerle sık sık kapatılıyor.

AA