"Gazze'de Öfke ve Hayal Kırıklığı Hakim"

"Gazze'de Öfke ve Hayal Kırıklığı Hakim"

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Filistin halkının yaşam koşullarının kuşatmalar, ambargolar ve bombalamalar altında giderek kötüleştiğini belirtti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM Genel Kurulu tarafından düzenlenen Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'nın (UNRWA) 65. yıldönümü toplantısında yaptığı konuşmada, UNRWA kurulurken bu kuruma 65 yıl ihtiyaç olacağının düşünülmediğini ancak siyasi çözümsüzlüğün BM'nin yardımını gerekli kıldığını söyledi.

UNRWA'nın Gazze, Batı Şeria ve diğer ülkelerde yardıma muhtaç Filistinlilere verdiği desteği anlatan Ban, "Bugün Gazze, dünyadaki en yüksek işsizlik oranına sahip bölge. Genç nüfusun yüzde 60'tan fazlası işsiz. Dünyanın diğer bölgelerinde olduğu gibi Gazze'de de işsizlik, umutsuzluk demek" dedi.

Filistinlilerin yaşam şartlarının zorluğuna da değinen Ban, "Filistinli mültecilerin yaşam koşulları kuşatmalar, bombalamalar, ambargolar ve çalkantılar nedeniyle ölçülemeyecek derecede zorlaşmaya devam ediyor" diye konuştu.

Ban, Gazze'de geçen yaz sivillere ve kamu kurumlarına yapılan saldırıları da anlatarak, "Gazze, giderek artan hayal kırıklıkları nedeniyle barut fıçısına dönmüş durumda ve kızgınlık fitilini ateşleyecek. Hemen eyleme geçilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"Mültecilerin yaşamları kısıtlanıyor"

Ban Ki-mun, Batı Şeria'da yaşayan Filistinlilerin de Gazze'dekilerle benzer acılar altında yaşadıklarını belirterek, "Batı Şeria'daki Filistinli mültecilerin yaşamları işgal, yoksulluk, mahrumiyet ve kalabalık kamplar nedeniyle kısıtlanıyor" dedi.

Filistinli mülteci sayısının artmaya devam ettiğine de dikkati çeken Ban, uluslararası toplumun UNRWA'ya daha fazla destek vermesini istedi.

Sorunun ancak siyasi diyalogla çözülebileceğini kaydeden Ban, "İsrail, Filistin ve konuya etkisi olan tüm taraflara, daha fazla gecikmeden müzakerelere dönmeleri ve güveni zedeleyen tek yanlı eylemlere son vermeleri çağrısı yapıyorum" diye konuştu.

Siyasi uzlaşmanın olmaması durumunda uluslararası toplumun Filistinlilere insani yardım desteği vermeye devam etmesi gerektiğini belirten Ban, Filistin halkının onurlarının ve haklarının korunması ile kendilerine fırsatlar sunulmasını hak ettiğini vurguladı.

AA