Gazze'de  Engelli  Olmak (FOTO)

Gazze'de Engelli Olmak (FOTO)

Gazze'de İsrail saldırıları sebebiyle binlerce kişi engelli olarak hayatını devam ettirmeye çalışırken bölge dışında tedavi görmek isteyenler abluka engeli ile karşılaşıyor.

Gazze'de İsrail saldırıları sebebiyle binlerce kişi engelli olarak hayatını devam ettirmeye çalışırken bölge dışında tedavi görmek isteyenler abluka engeli ile karşılaşıyor.

AFP'nin Kızılhaç'tan aldığı bilgilere dayanarak verdiği bilgilere göre Gazze'de İsrail saldırıları sonucu 75 bin kişi çeşitli oranlarda engele sahip. Bölgenin nüfusu ise 490 bin. Sadece 2014'teki büyük İsrail katliamında 11 bin kişinin yaralandığı ve bunların birçoğunda kalıcı engel oluştuğu belirtiliyor.

İsrail bir yandan saldırılarla Gazzelileri öldürüp yaralarken yaralıların tedavi için bölge dışına çıkmasına da müsaade etmiyor. 2016 yılı içerisinde 22 bin 635 kişi tedavi için Gazze dışına çıkmak üzere İsrail makamlarına başvurdu. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre temmuzda bu sayı 2 bin 40 olarak kayıtlara geçerken bunların yüzde 35'i olumsuz cevap aldı.

DSÖ kayıtlarına göre Gazze'de şu an 2 bin 300'den fazla protez kol veya bacak ihtiyacı bulunuyor. Ayrıca engellilerin sosyal hayata yeniden dönmesi için psikolojik destek sunacak uzman eleman ihtiyacı da her geçen gün artıyor.

Öte yandan İsrail'in ablukayı gerekçe göstererek yeterli inşaat malzemesi girişine izin vermemesi sonucu Gazze'de yollar ve yaya geçitleri de engelli kullanımına uygun değil. Yardım kuruluşlarının bölgede kalıcı yardım faaliyetleri yapması ve engellilere uygun yollar inşa etmesi gerekiyor.

İsrail’in saldırıları sonucu engelli kalanların yanı sıra bölgede çocuk felci bazı diğer hastalıklar da yaygın olarak görülüyor.

dünyabülteni