Gazze'de Elektirik Krizi

Gazze'de Elektirik Krizi

BM İşgal Altındaki Filistin Toprakları İnsani Yardım Koordinatörü Piper, 'Elektrik kısıtlamasının yapılmasıyla ilgili konuştu

Birleşmiş Milletler (BM) İşgal Altındaki Filistin Toprakları İnsani Yardım Koordinatörü Robert Piper, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik elektrik arzını düşürmesi durumunda bölgedeki temel hizmetlerin tamamen çökebileceği uyarısında bulundu.

Piper, yaptığı yazılı açıklamada, Gazze'ye elektrik arzının düşürülmesiyle bölgedeki 2 milyon Filistinlinin hayatının ciddi anlamda etkileneceğine dikkati çekerek, "Filistin yönetiminin talep ettiği bu adım atılırsa bir felakete yol açacaktır. Elektrik kısıtlamasının yapılmasıyla Gazze'deki ailelere en fazla 2 saatlik enerji verme imkanı kalmış olur." ifadelerini kullandı.

Gazze'yi yöneten Hamas'ın yanı sıra Filistin yönetimi ve İsrail'e, bölge halkının çıkarını öncelikleri arasına almaları çağrısında bulunan Piper, uluslararası toplumu, Gazze'deki sağlık, içme suyu, kanalizasyon ve belediyeler gibi temel hizmetlerin çökmemesi için BM'nin insani çabalarını desteklemeye davet etti.

Piper, Gazze halkının Filistin'in iç çekişmelerine kurban edilmemesi gerektiğini vurguladı.

İsrail hükümeti, pazar günü Filistin yönetiminin talebi üzerine Gazze'ye elektrik arzını düşürdüğünü ilan etmiş, bunun ardından İsrail kamuoyunda İsrail hükümetine Hamas ile yeni bir gerginlik yaşanabileceği hususunda tepkiler yükselmişti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da dün yaptığı yazılı açıklamada, "Gazze Şeridi'ndeki elektrik mevzusu hakkında son günlerde yanlış yorumlar duyuyorum. İsrail'in gerilimi tırmandırma niyeti yok. Yapılan her türlü yorum yanlış yorumdur." ifadelerini kullanmıştı.