Gazze'de Bilanço Ağırlaşıyor

Gazze'de Bilanço Ağırlaşıyor

Tel Aviv üzerinden Gazze'ye geçen Yeryüzü Doktorları, Gazze hastanelerindeki yaralıları tedavi etmek için büyük çaba sarf ediyor.

İsrail saldırılarında yaralanan ve hastanelerin de bombalanması nedeniyle tedavisi yapılamayan Gazzelilerin yardımına Yeryüzü Doktorları yetişti. Sağlık Bakanlığı'nın koordinasyonunda Tel Aviv üzerinden Gazze'ye geçen Yeryüzü Doktorları, yaralıların tedavisi için çaba sarf ediyor. Yeryüzü Doktorları Başkanı Dr. Kerem Kınık, İsrail'in 7 Temmuz'da başlattığı saldırılar sonucu yaralanan on bin civarındaki Gazzeliden bine yakınının özürlü kalacağına dikkat çekti ve 'Yeryüzü Doktorları olarak burada büyük bir rehabilitasyon projesi başlatıyoruz' dedi.

SAĞLIK ALTYAPISI REHABİLİTE EDİLECEK

Konuyla ilgili açıklama yapan Kınık, '14 kişilik bir grubu Türkiye'ye göndermek için hazırlamaktayız. İsrail tarafından bir komfirmasyon bekliyoruz. Acil olan vakaların mümkün olan en kısa süre içerisinde Erez kapısından Ben Gurion havalimanı aracılığıyla Türkiye'deki hastanelerimize nakletmek istiyoruz. Onun dışında Yeryüzü Doktorları olarak Gazze'nin içinde birçok proje yürütmekteyiz. Özellikle yıkılan hastaneleri ziyaret ettik. Amacımız vurulan sağlık alt yapılarını tekrar rehabilite etmek' dedi.

İÇME SUYU TAMAMEN KESİLDİ

Gazze'de içme suyuna erişimin tamamen kesildiğini, elektriği olmayan 10 bin civarındaki evin yıkıldığını, 30 bine yakın evin ise hasar gördüğünü ve yaklaşık yarım milyon insanın evsiz kaldığını anlatan Kınık, '13 devlet hastanesinden bugün çalışabilen 4 hastane var, diğerleri büyük oranda gidilemeyen alanda, ateş alanında kaldığı için çalışamıyor ya da bir kısmı hedef alınıp yıkıldığı için sağlık hizmeti veremiyor' şeklinde konuştu.

İLACA ACİL İHTİYAÇ VAR

Kınık şöyle devam etti: 'Öncelikle ilaç ve tıbbi malzeme ihtiyacımız var. İlaç ve tıbbi malzeme eksiğimizi gidermek için Mısır ve İsrail tarafından malzemelerin tedariği için Türk Kızılayı ve AFAD'la, Türkiye'deki sivil toplum kuruluşlarının işbirliği ile bu malzemelerin Gazze'ye sokulmasına çalışıyoruz.'

Refakatçilere hoşgeldin kartı

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında yaralananlardan Türkiye'ye getirilenlerin refakatçilerine, üzerinde yardım talebinde bulunabilecekleri kişi ve kurumların telefon numaralarının bulunduğu 'hoş geldiniz' kartları veriliyor. Arapça ve Türkçe hazırlanan kartlarda, 'Sevgili kardeşim, ülkemize hoş geldiniz. Bizler acılarınızı paylaşıyor ve yaralarınızı sarmak istiyoruz' ifadesi yer alıyor. TİKA, AFAD, Türk Kızılayı ve Sağlık Bakanlığın logolarının bulunduğu kartlar refakatçilere teslim edildi.

25 yaralı Türkiye'ye nakledildi

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında yaralanan Filistinlilerden ilk aşamada 7 yaralı tedavi için Türkiye'ye nakledildi. 18'i de önceki gün TSK'ya ait C130 tipi askeri uçakla Ankara'ya getirildi. Böylece Ankara ve İstanbul'a getirilerek tedavi altına alınan Filistinli yaralıların sayısı 25'e ulaştı.