Gazze'de Beş  Gün Elektrik Üretilemeyecek

Gazze'de Beş Gün Elektrik Üretilemeyecek

Gazze'nni tek ticari kapısının kapatılması sonucu yakıt ithal edilemediğinden bölgenin tek santrali çalıştırılamıyor

İsrail işgal güçlerinin, Gazze Şeridi'nin tek ticari sınır kapısı Kerm Ebu Salim'i, "Roş Aşana" ve "Sukot Bayramı" nedeniyle kapatması sonucu yakıt ithalatı durunca Gazze'deki tek elektrik santralinin 5 gün çalışmayacağı bildirildi.

Enerji ve Doğal Kaynaklar Kurumu'ndan yapılan açıklamada, İsrail'in bugün Yahudilerce yılbaşı kabul edilen "Roş Aşana" ve "Sukot Bayramı" nedeniyle Kerm Ebu Salim'i kapatması sonucu bu kapıdan ithal edilen akaryakıtla çalışan santralin 5 gün boyunca çalışmayacağı belirtildi.

Açıklamada, bu süre zarfında Gazze'nin elektrik ihtiyacının Mısır ve İsrail'den karşılanacağı, günlük dönüşümlü olarak 6 saat elektrik verileceği, 12 saat kesintiye gidileceği kaydedildi.

İsrail yönetiminin, yaklaşan Yahudi bayramları dolayısıyla Kerm Ebu Salim ve Beyt Hanun sınır kapılarını bugünden itibaren 5 gün kapatma kararı aldığı bildirilmişti. 

Yıllardır İsrail'in ablukası altındaki Gazze'nin ihtiyacı olan yaklaşık 400 megavat elektriğin sadece 212 megavatı karşılanabiliyor. İsrail tarafından 120, Mısır'dan 32 megavat elektrik sağlanırken akaryakıt sıkıntısı nedeniyle sık sık enerji üretimine ara veren Gazze'deki santralden yalnızca 60 megavat elektrik elde edilebiliyor.