Gazze maaş krizinde yeni boyut

Gazze maaş krizinde yeni boyut

Filistin merkezi hükümeti Gazze'ye para transferini bahane ederek buradaki memurların maaşını göndermezken Başbakan Yardımcısı Muhammed Mustafa Hamas'a bağlı memurların meşru olmadığını savundu

Hamas, Filistin Ulusal Uzlaşı Hükümeti Başbakanı Rami el-Hamdallah'ın, "Gazze'ye para transferi konusunda uluslararası bankaların uyarıda bulunduğu" yönündeki açıklamalarını "sorumluluktan kaçmak" olarak nitelendirdi.
Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, yaptığı yazılı açıklamada, "Hamdallah'ın, Gazze'ye para gönderilmesi konusunda 'uluslararası bankaların uyarısı bulunduğu' yönündeki beyanatı, Gazze'deki memurların maaşının ödenmemesi noktasında sorumluluktan kaçmaktır. Uluslararası camiadan böyle bir uyarı varsa bunun tarafımıza da bildirilmesi gerekir. Bu kesinlikle doğru değil" ifadesini kullandı.
"Mısır'da, İsrail ve Filistin arasından sağlanan anlaşmadaki maddelerden biri de Gazze'de para transferinin önündeki engellerin kaldırılmasını içeriyordu" hatırlatmasını yapan Ebu Zuhri, Fetih üyeleri ve müzakere heyetindeki diğer kişilerin, bu maddenin "iç mesele" olduğu gerekçesiyle silinmesi için çaba sarf ettiğini öne sürdü.
Hamdallah, hükümetinin Hamas'a bağlı memurlara maaşlarının ödenmemesi konusunda birçok ülkeden uyarı aldığını belirterek, "Hükümetimiz ve Filistin topraklarındaki mevcut bankalar, Gazze'deki Hamas yönetimi memurlarına maaş ödenmesi halinde boykot edileceği uyarısı aldı" açıklamasında bulunmuştu.
"HAMAS'A BAĞLI MEMURLAR MEŞRU DEĞİL"
Filistin Uzlaşı Hükümeti Başbakan Yardımcısı Muhammed Mustafa ise düzenlediği basın toplantısında, eski Hamas hükümeti  memurlarının, "meşru bir yönetimin parçası olmadığını" ileri sürdü.
"Gazze'de 2007'de görevlendirilenler, meşru Filistin yönetiminin memurları değil" diyen Mustafa, "Gazze'deki Hamas'a bağlı memurların ödemelerinin hükümet bütçesi dışında güvenli mekanizmalar aracılığıyla bazı ülkelerden temin edilmesi için mali arayış içindeyiz" diye konuştu.
Ebu Zuhri ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Gazze meşruiyetin sembolüdür. Gazze'nin evlatlarına ve kahramanlarına saldıranların meşruiyetleri yoktur" yorumunu yaptı.
Uzlaşı hükümetinden önce Gazze'deki Hamas hükümetine bağlı 42 bin ila 45 bin işçi ve memurun aylık maaşları yaklaşık 50 milyon dolar olduğu belirtiliyor. Bu işçi ve memurlar, mayıs ayından bu yana haklarını alamıyor.