Gazze için arabuluculuk girişimleri

Gazze için arabuluculuk girişimleri

İsrail ile Hamas arasında ateşkes için girişimler sürüyor. Katar Emiri Temim Bin Hamad El Tani, Başbakan Erdoğan ile telefonda ateşkes için olası çözümleri görüştü. Arap Birliği de Kahire'de Gazze'yi görüşmek için toplanıyor.

srail’in Gazze’ye yaptığı saldırıları sonlandıracak, Hamas ile arasında bir ateşkes sağlayacak uluslararası görüşmeler devam ediyor. Katar Emiri Şeyh Temim Bin Hamad El Tani, Başbakan Erdoğan ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile telefonla görüştü.

El Sani, Hollande ve Erdoğan'ı telefonla arayarak uluslararası çabaları ve ateşkes sağlamak için olası çözümleri inceledi.

Hollande ise, Fransa’nın 14 Temmuz milli bayramında İsrail ile Filistinliler arasında çatışmanın acilen sonlandırılması çağrısında bulundu.

Hollande ateşkes anlaşmasını Tunus Cumhurbaşkanı Munsif Merzuki ile telefonla görüştüğünü söyledi.  

Hollande, “Fransa ve Tunus ateşkesi sağlamak için mümkün olan çabaları yoğunlaştımak için hemfikir. Filistinli sivillerinin ölümü ve İsrail ordusunun Gazze’ye kara harekâtının getireceği tehlikeler ateşkes anlaşması gerektiriyor" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşerek ateşkes anlaşmasına varılabilmesi için tekliflerini yeniden sundu.

Pazar günü İran ile yürütülen nükleer müzakereler için Viyana’da bulunan Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, İsrail’in Gazze saldırısı ile ilgili olarak “Fransa için İsrail ile Filistinliler arasındaki düşmanlıkların daha da şiddetlenmesini önlemek için ateşkes sağlamak Fransa’nın önceliğidir” demişti.

Ayrıca BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon İsrail ve Filistin arasındaki siyasi sorunların askeri yöntemlerle çözülemeyeceğini söylemiş ve tarafların birbirlerinden korkmak yerine karşılıklı güven ve barışı tesis etmelerininzamanının geldiğini belirtmişti.

FKÖ heyeti Gazze'ye gidiyor

Filistin Kurtuluş Örgütü İcra Komitesi Üyesi Hanan Aşravi, Birleşmiş Milletler'den Filistinlilerin uluslararası koruma altına alınmasını istedi ve Cenevre Konvansiyonu'na taraf olan büyük güçlerden harekete geçmeleri için çağrıda bulundu.

Aşravi, "Pek çok ülke İsrail'e saldırganlığına devam etmesi için ya iki tarafı da şiddet için eşit şekilde suçlayarak ya da İsrail'in bakış açısında olduğu gibi kurbanları suçlayarak zaman verdi. Birleşmiş Milletlerin açıklaması bizi tatmin etmedi, açık bir kararlılık istiyoruz" dedi.

Aşravi, Filistin Yönetimi'nden bir heyetin bugün Gazze'ye gittiğini ve icra komitesinden üç kişi ile beraber Başbakan Yardımcısı ve Sağlık Bakanı'nn da bu heyetin içinde olduğunu söyledi. Aşravi'ye göre,  kriz komitesinin ana meseleleri sığınak, gıda, tıbbi malzeme ve yakıt. Aşravi şöyle devam etti:

"Hamas yönetimiyle temas hâlindeyiz, Gazze ile iletişim şu an güç ancak görüş alışverişinde bulunuyoruz. Bir ateşkese ulaşacağız, önce hayatları kurtarmak istiyoruz, dikkat çekeceğimiz bazı diğer meseleler de var: [Tekrar tutuklanan] Şalit mahkûmlarının serbest bırakılması." 

Arap Birliği Kahire'de toplanıyor

Arap Birliği dışişleri bakanları İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını görüşmek üzere Kahire'de toplanıyor. 

Arap Birliği'nin toplantısı Gazze'deki krizi sonlandırmak için uluslararası baskıların ve Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın Filistin için BM nezdinde uluslararası korunma talebinin ardından gerçekleşiyor.

Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Arap Birliği'nin Gazze toplantısı akan kanın durdurulması için Türkiye saatiyle 22.00'de başlayacak.

Gazze'de ateşkesi sağlama girişimleri henüz başarılı olmadı. 

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, cuma günü Sisi yönetimindeki Mısır'ın Hamas ile İsrail arasında ateşkesi sağlamada başarısız olduğunu söylemişti.

Abbas, "Ateşkes için tarafların hiçbirinden şart koşmasını istemiyoruz, çünkü önemli olan akan kanın durdurulmasıdır. Mısır her iki tarafla iletişim kurdu ancak başarılı olamadı" dedi. 

Kaynak: Al Jazeera ve AFP