Gazze büyük bir Mali Krizle  Karşı Karşıya

Gazze büyük bir Mali Krizle Karşı Karşıya

Gazze'ye uygulanan ablukanın, ekonomide sebep olduğu mali kriz dolayısıyla Gazze, dünyanın en büyük yoksulluğu yaşayan bölgesi olmak tehlikesiyle karşı karşıya

Dünya Bankası, şu an dünyanın en yoğun işsizliğinin yaşandığı Gazze Şeridi'nde tehlikeli boyutlara ulaşan mali krizi önlemek için Filistin hükümetini, İsrail'i ve bağışçıları harekete geçmeye çağırdı.

Uluslararası bağış desteğini koordine eden Geçici İrtibat Komitesi (AHLC) iki yıllık toplantısının sonunda hazırlanan raporda, İsrail'in Gazze'ye saldırması sonucunda en az 2 bin 100 Filistinli hayatını kaybetmişti. Bu saldırılarda Gazze'nin alt ve üst yapısı da büyük oranda yıkıldı. Gazze'nin büyük oranda yeniden imar edilmesi gerekiyor.

DÜNYA BANKASI: ABLUKA KALDIRILSIN

Dünya Bankası'nın Gazze konusunda İsrail'e çağrısı, ablukanın kaldırılmasıyla ilgiliydi. Dünya Bankası'na göre Gazze'nin ihracatının yok olmasının sebebi, savaş ve abluka.

Dünya Bankası Filistin yöneticisi Steen Lau Jorgensen yaptığı açıklamada "Gazze'nin işsizlik ve yoksulluk rakamları çok rahatsız edici ve ekonomik görünüm endişe verici. Dünya Bankası, Gazze'nin ekonomisini yeniden inşa etmek, Gazze'nin dış ticarete konu olan sektörlerini kurtarmak için mal ve insan hareketine izin verilmesi ve ablukanın kaldırılması gerekli” dedi.

Dünya Bankası'nın raporuna göre, Gazze'de GSMH kayıpları yüzde 50 oranında. Mısır ve İsrail tarafından uygulanan ablukanın, özellikle 2007 yılındaki blokajın Gazze üzerinde yıkıcı etkisi olduğu belirtildi. 2014 yılındaki istatistiklerde Filistinlilerin yüzde 39'u yoksul. Bu oran yükselmeye devam ederse yakın bir zamanda dünyanın en yüksek yoksulluk oranı olan yüzde 44'e ulaşması an meselesi. Dünya Bankası raporu, AHLC'ye Brüksel'de Çarşamba günü sunulacak.