Gazze "afet bölgesi" ilan edildi

Gazze "afet bölgesi" ilan edildi

Gazze "afet bölgesi" ilan edildi

AA'ya konuşan Çevre Kalite Kurumu Başkanı Yusuf İbrahim, yüzlerce yıldır görülmemiş miktarda yağış aldığını belirttiği Gazze'yi "doğal affet bölgesi" ilan ettiklerini bildirdi.
 
İbrahim, yaklaşık 6 haftadan bu yana süren elektrik sıkıntısından dolayı pompaların biriken suyu denize akıtamadığını ifade ederek, çok sayıda ev , işyeri ve arazinin su altında kaldığını kaydetti.
 
Gazze'de aşırı yağışlar dolayısıyla çok sayıda yolun trafiğe kapatıldığını dile getiren İbrahim, çarşamba gününden bu yana eğitime ara verildiğini hatırlattı.
 
Çevre Kalite Kurumu Başkanı İbrahim, uluslararası kurum ve kuruluşlara, dördüncü gününe giren sel afetiyle mücadele edebilmek için ihtiyaç duyulan araç ve gereçlerin sınır kapılarından geçmesine izin verillmesi konusunda kendilerine yardımcı olmaları çağrısında bulundu. 
 
İsrail ablukası ve darbenin ardından Mısır'ın tünelleri kapatması sonucu Gazze'de bir süredir yaşanan yakıt krizi nedeniyle hükümet, kötü hava koşullarıyla mücadelede yetersiz kalıyor.
 
 
Okullar sığınağa döndü
 
 
Gazze'de fırtına ve su baskınlarından etkilenen çok sayıda aile okullara sığındı.
 
Son 4 gündür şiddetli fırtına ve yağışın etkisi altındaki Gazze'de evleri zarar gören çok sayıda aile, okullara sığındı. AA muhabirine konuşan Gazzeli aileler, acil yardım talebinde bulundu. 
 
Ailesiyle beraber Gazze kenti Es-Saftavi mahallesindeki Abdurrahman bin Avf Lisesi'ne sığınan Hacer Halava (40), "Fırtına nedeniyle evin çatısı uçtu ve eve su dolmaya başladı. Akrabalar ve komşuların yardımıyla gece yarısı evden çıkabildik. Gidecek başka bir yer olmadığı için ben ve çocuklarım soğuktan ve sağanak yağmurdan korumak amacıyla okula sığındık" dedi. Okulda battaniye, ısıtma sistemi ve yiyecek bulunmadığını söyleyen Halava, yardım kuruluşlarını, hava koşulları nedeniyle evleri zarar gören ailelere, evlerini tekrar yaşanabilecek hale getirene kadar yiyecek ve ısınma konusunda destek olmaya çağırdı.
 
Ailesiyle beraber okula sığınan Revan Gabin (35) ise, "Evimiz yüzde 100 hasarlı, çatımız uçtu, geri kalanı da su altında. Neredeyse ölüyorduk, sivil savunma ekipleri bizi kurtardı" diyerek durumunu anlattı.
 
Gazze'deki durumu özetleyen Sosyal İşler Bakanı Vekili Mustafa es-Sevvaf, "Bölgede etkili olan fırtına nedeniyle 137 ev boşaltıldı. Gazze Şeridi'nde yer alan bütün kentleri kapsayacak şekilde, zarar gören vatandaşlara yardımcı olmak amacıyla 10 sığınma merkezi açıldı" dedi. Sevvaf, sivil savunma ekiplerinin hava şartları nedeniyle zor durumda kalan vatandaşları sığınma merkezlerine taşımak amacıyla gün boyu çalıştıklarını söyledi.