Gazze ablukasına 'Larnaka' çözümü

Gazze ablukasına 'Larnaka' çözümü

Avrupalıların Kıbrıs'taki Larnaka Limanı'ndan Gazze'ye mal ve insan taşımak için bir öneri sunduğu bildirildi

Avrupalı yetkililerin insani krizin sonlanması için Gazze ile Kıbrıs Rum Yönetimi'nin kontrolündeki Larnaka Limanı arasında insan ve mal taşımak için kapsamlı bir çözüm bulunabileceğini açıkladı.

İsrail'in önemli medya kuruluşlarından YNetNews'te yer alan habere göre iki nokta arasında mal ve insan taşınması fikri Mısır, Filistin ve İsrail'e danışıldı. Konu ile ilgili hazırlanan rapor taraflara iletildi. YNetNews'e konuşan, isminin açıklanmasını istemeyen Avrupalı kaynak, hala taraflardan cevap beklendiğini açıkladı.

Haber kaynağına göre Almanya, Fransa ve ABD tarafından Mısır'a bölgeye bir gözlemci heyeti gönderilmesi teklif edildi. Mısır ise, Gazze'de Müslüman Kardeşler ile irtibatı bulunan Hamas'ın yönetimde bulunması sebebiyle tehdit olarak görüyor. Bu sebeple Mısır heyet fikrine sıcak bakmıyor.

Gazze'de 1,8 milyon kişi yıllardır abluka altında yaşıyor. Son İsrail saldırılarında bölgenin dışarı ile bağlantısını sağlayan tüm gizli tüneller yok edildi. 2008 yılında ablukayı delmek ve yardım ulaştırmak için İstanbul'dan kalkan filoya da İsrail işgal güçleri müdahale etti ve 10 kişi katledildi.