Gazze  Ablukası  Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne Taşıdı

Gazze Ablukası Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne Taşıdı

Filistinli İnsan Hakları Örgütleri Gazze ablukasını Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşıdı

İnsan hakları alanında faaliyet gösteren Filistinli üç örgüt, on yıldır Gazze’ye abluka uygulayan ve Gazze’yi açık ceza evine dönüştüren, iki milyon insanı açlığa mahkûm eden, çıkardığı savaşlarla binlerce kişiyi evsiz bırakan işgal rejiminin yargılanıp cezalandırılması için Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne başvurdu. 

Filistin İnsan Hakları Merkezi Müdürü avukat Raci Es-Surani, üç örgüt tarafından Gazze’de düzenlenen basın toplantısında yapmış olduğu açıklamada, 'Bugün birkaç Filistin hukuk merkeziyle uluslararası bazı şahsiyetler işgalcinin Gazze’ye uyguladığı abluka nedeniyle işlediği suçla ilgili olarak Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne başvuruda bulunduk' dedi. 

Es-Surani, 'Ramallah’taki Hak Müessesi Başkanı Şa’van Cebbarin, Lahey’de Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısı Fatou Benasouda ile görüşüp, Filistin İnsan Hakları Merkezi, El-Mizan Merkezi ve Hak Müessesi adına dosyayı takdim edeceklerini belirtti. Bu, Filistin insan hakları örgütlerinin işgal rejimi aleyhinde yaptığı üçüncü başvurudur.' ifadelerinde bulundu.

Es-Surani yaptığı açıklamanın devamında, 'İnsan hakları örgütleri kurbanlar adına olup bitenleri unutmama ve unutturmama sözü vermiştir. Bu örgütler, başta Gazze’yi büyük bir cezaevine çeviren ve büyük bir insanlık felaketine neden olan işgalcinin abluka cinayetiyle diğer cinayetlerini takip edip faillerinin cezalandırılması için çalışmalarını sürdüreceklerdir' dedi. 

Toplantıda söz alan El-Mizan İnsan Hakları Merkezi Müdürü İsam Yunus, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden (UCM) Gazze’de Filistinlilere yönelik cinayet işleyen İsrail’i cezalandırmasını istedi. 

Yunus yaptığı açıklamada, ablukanın Gazze halkı üzerindeki etkisinin ürkütücü boyutta olduğunu belirterek, dosyanın İsrail’in 2014 yılında işlediği cinayetleri de kapsadığını söyledi.

Hamas’ın seçimleri kazandığı 2006 yılında Gazze’yi abluka altına alan işgal rejimi, Haziran 2007’de ablukayı daha da ağırlaştırdı.

2008, 2012 ve 2014 yıllarında abluka altındaki Gazze’ye üç savaş dayatan işgal rejimi çoğu kadın ve çocuk binlerce kişiyi şehit etti ve yaraladı, on binlerce evi yerle bir etti.