Gannuşi: Hükümette Temsil Hakkı İstiyor

Gannuşi: Hükümette Temsil Hakkı İstiyor

Tunus Nahda Hareketi lideri Raşid El-Gannuşi, 2014 yılında Habib Es-Sid hükümeti karşısında ortaya koyduğu tavrın aksine Yusuf Eş-Şahid hükümetinde, hareketine temsil hakkı verilmesini talep ettiklerini dile getirdi.

Tunus Nahda Hareketi lideri Raşid El-Gannuşi, 2014 yılında Habib Es-Sid hükümeti karşısında ortaya koyduğu tavrın aksine Yusuf Eş-Şahid hükümetinde, hareketine temsil hakkı verilmesini talep ettiklerini dile getirdi. Gannuşi Sid hükümetinin karşısında yer aldığını ifade ederek “Biz dahil olsak da olmasak da Şahid hükümetinin kazanması için çalışacağız” ifadelerini kullandı.
 Gannuşi kendisiyle yapılan özel bir röportajda Nahda Hareketinin 69 milletvekiliyle Tunus Parlamentosundaki birinci kitle olarak, hükümette birinci değilse de hiç olmazsa ikinci dereceden etkin olması yönünde bir taleplerinin olduğunu, ancak onuncu dereceden bir katılımın da kabul edilemeyeceğini ifade etti.
 2014 Ekim ayında yapılan seçimlerde Nida Tunus (Tunus’un Sesi) Partisi parlamentodaki 217 sandalyeden 86’sını, Nahda ise 69’unu kazanmıştı. Ancak Nahda’nın, Nida Tunus’ta son yaşanan istifa dalgasının ardından şu anda 2 milletvekiliyle Nida Partisi’nin önüne geçtiği biliniyor.
 Buna mukabil Sid hükümetinde Nahda’dan bir bakan görevlendirilirken, Nida Partisi’nden 7, Afak Partisi’nden 3, Hür Birlik Partisi’nden 4 bakan görevlendirilmişti. Adalet, Savunma ve İçişleri Bakanları ise bağımsızlardan seçilmişti.
 Sembolik bir katılımın asla kabul edilemeyeceğini, Tunus’un çıkarları düşünülüyorsa partilerin aktif bir şekilde rol alması ve sorumluluklarını taşıması gerektiğini ifade eden Gannuşi, ancak bu sayede halkın aktif olabileceğini, yapılanların sorumluluğunun yalnızca bağımsızlara ve teknokratlara yüklenemeyeceğini belirtti.
 “Eğer partileri marjinalleştirir ve sembolik bir katılımcı haline getirirsek, bu halkın iradesine güvenmediğimiz anlamını taşıyacaktır” diyen Gannuşi partilerin etkin ve aktif katılımından yana olduğunu vurguladı.
 Gannuşi Almanya örneğine işaret ederek “Almanya gibi olalım. Sağ ve sol arasında koalisyon kurulsun. Birinci çıkan partiden başbakan, ikinci çıkan partiden de başbakan yardımcısı seçilsin” dedi.
 “Katılım bir partinin diğer partiye tabi olmasıyla olmaz. Her parti kendisini temsil eder. Biz de kendi kendini temsil edecek bir partiyiz” ifadelerini kullanan Nahda Hareketi lideri aktif ve ciddi bir katılım talebinde olduklarını belirtti.
 Öte yandan bağımsız bakanlıkların partilerden bağımsız rollerinin korunmasının önemli olduğunu vurgulayan Gannuşi “Dahil olsak da olmasak da Şahid hükümetinin kazanması için çalışacağız” ifadelerini kullandı.
 Nitekim geçtiğimiz Çarşamba günü Tunus Cumhurbaşkanı El-Bacı Kadi El-Sebsi, Nida Tunus Partisi’nden olan ve Yerel Gelişimden Sorumlu Bakan olan Yusuf Eş-Şahid’e ulusal birlik hükümetini kurma ve ülkedeki krize çözüm olması için sosyal ve ekonomik ve reformlar için adım atma görevini vermişti.
 Tunus’ta 2011 Ocak devriminden bu yana 7 hükümetin başa geldiği biliniyor.