Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

“Gandi Kemal” mi dediniz!

Doğan Mediasının bulduğu isim bu. Siyasi kampanyalar reklamcıların elinde, deterjan reklamlarına döndürülüyor. Çalkala ve köpürt!
Bu eski ve ucuz bir yol. Demirel"i nasıl "Nurlu Süleyman", "İslâmköylü Süleyman", "Çoban Sülü" yaptılarsa, Morisson Süleyman gerçeğine inat, mesela Ecevit"i "Karaoğlan" yaptılar..
Doğan Media ve şürekası hep birlikte "Gandi Kemal" başlığı attılar.. Gandi Kemal"in kimin umudu olduğu anlaşılıyor. Baykal"ın kimler tarafından niçin tasfiye edildiği de belli oluyor yavaş yavaş..
Aslında hedef Baykal"ı değil, AK Parti"yi vurmak.. Onun için CHP"de yenilik hareketine ihtiyaç vardı. Bu işin taşeronluğu için de öne çıkarılan isim belli oldu: Gandi Kemal..
Kemal, zaten CHP"liler için özel bir isim. Onun aslı "Kemal" değil, "Kamal" ama bunu şimdi CHP"lilere anlatmak kolay değil!. "Gandi" adına gelince, Hindistan"dan aşırma..
Aslında pek tip olarak da Gandi"ye benzemez. Kişilik olarak da..
Ama CHP"nin derununda bir "Hind" yakınlığı vardır.. Ve bir de "Din".
Alevi kökenli bir CHP"li, eğer CHP genel başkanı olursa, Hindistan"dan Hilafet fonundan, Kurtuluş Savaşı"nı desteklemek için gönderilen paralarla kurulan İş Bankası"nı da yönetecek..
Alevilerde, 12 imam/dede, daha doğrusu imamet sistemi vardır.. Sünni gelenekte ise Hilafet.. Şimdiye kadar lâik, belki ateist, sol, seküler kişiler yönetti ise bu fonu, şimdi ise imamet geleneğinden gelen biri Hilafet fonunu yönetecek..
"Gandi" benzetmesi, bana ne Mahatma Gandi"yi, ne de İndra Gandi"yi hatırlatıyor.. Hindistan Hilafet Komitesi"ni hatırlatıyor..
CHP"lilerin çoğu belki de, Hindistan"ın eski bir Türk devleti olduğunu bile bilmiyorlardır, onun için de Hilafet fonunun yöneticiliğine aday gösterdikleri bir kişiyi, mesela daha çok benzerlik gösterdiği Muhammed Cinnah"a ya da Ebul Kemal Azad"a benzetmiyorlar da, Gandi"ye benzetiyorlar. Çünkü Türk tarihine olduğu gibi Hind tarihine de Fransız kalıyorlar.. Kurgusal bir dünyada yaşıyorlar çünkü..
Ecevit Tagor"u çevirmişti, Sankstritçe de bilirdi biraz, Tagor aşkına, ama Gandi Kemal"in Gandi ile ilgili bir kitap bile okuduğunu sanmıyorum. Tez zamanda bari şu Gandi filmini bir seyretsin de, hani olur ya biri soracak olursa bir şeyler söylesin.
Merak işte, Gandi Kemal Hindistan dostluk grubuna üye mi? Sanmam, Dostluk derneğine de üye değildir Allah bilir.. Hiç Hindistan"a gitti mi, onu da bilmiyorum?
Bu arada Sayın Türk Gandi, Cinnah filmini de bir izlesin, yarın biri sorar, zor durumda kalır..
Zavallı Gandi, adının bir solcu Türk siyasetçisinin seçim malzemesi olacağını bilse ne yapardı acaba!..
İndra Gandi, Mahatma Gandi"nin kızı kardeşi filan değil. Hani bir yanlışlık yapmasın da. İndra Gandi, ülkenin bağımsızlık kahramanlarından birisi ve Hindistan"ın ilk başbakanı olan Cevahir Lal Nehru"nun kızıdır. 1975 yılında 1971 seçimlerine hile karıştırmakla suçlanınca, olağanüstü hal ilan etti, muhalif liderleri tutuklatarak muhalefet üstünde baskı kurdu. Trajik bir sonları var. Bana kalırsa bu Gandi cinsiyeti benzemesi de İndra"ya daha çok benziyor.. Gandi adının politikacılara pek uğur getirdiği söylenemez..
Sevgili "Türkiş Gandi", İndra Gandi"nin hayatına bir göz atarsa iyi etmiş olur.. Bir de bu isim Gandi diye değil "Gandhi" diye yazılıyor. Anlamı ne, onu bilmiyorum..
Bu arada küçük bir hatırlatmada bulunalım. Hindistan eski bir Türk devleti dedik de, o devletin adı "Babür Şahlığı" idi.. Babürname 1000 Temel eserde yayınladı, bir bakarsa iyi olur.. O Tac Mahal de Konyalı bir mimarın eseri. Çiniler de bizden. Gandi Kemal"in korkmasına gerek yok, o yapı bir cami değil, Şah"ın aşık olduğu eşi için yaptırdığı bir türbe.. Sadece malumat olsun diye..
Gandi Kemal hele bir seçilsin, bu isim üzerine ona söyleyecek o kadar çok sözümüz var ki! Mesela Gandi, "Günahtan nefret edin, günah işleyeni sevin" der.. Hikmetli bir söz değil mi? Hem de günün önemine binaen..
Gandi emperyalizme karşı pasif ve uzlaşmacı bir politika izler.. Yeni CHP"nin vizyonu bu mu olacak ey Türk solcusu, aslan sosyal demokratlar.. Hangi Kemalizm bu ya hu.
Gandi bir "sivil itaatsiz". Siz hangi resmi ideolojiden ve resmi tarihten söz ediyorsunuz.. Mesela ulusal kurtuluş savaşı fikrine karşı biri idi Gandi!.. Hay sen aklınla çok yaşa Kılıçdaroğlu paşa. Sahi, Gandi adından hemen sonra bir kılıç, ne de güzel yakışıyor.. Tam CHP"ye göre..
CHP çok alem bir parti oldu..
1913 Mart"ında Capetown yüksek mahkemesi, Hıristiyan inanışına göre olmayan bütün nikahları kanun dışı saydı. Karar, hiçbir Hindu ve Müslüman"ın evliliğini meşru saymıyordu. Böylece çocuklarının da kamusal alanda ve mahkemede yerlerinin olmadığını ifade ediyordu. Bu olay Gandi"yi Gandi yapan olaylardan biridir.. Gandi poligami bir hayat yaşıyordu ama, her dinin kendi nikahının meşru kabul edilmesini savunuyordu. Bizim Gandi ise köken itibarı ile ve siyaseten seküler nikah politası ile Gandi"ye değil, Capetown mahkemesine daha yakın. CHP"de liderlik kavgasına yol açan şu fuhuş skandalının ardından Gandi adının siyasi bir malzeme olarak kullanılması da nasıl denk geldi öyle..
26 Ocak 1930"da Hindistan"ın ilk İstiklâl günü, tuz vergisinin kaldırılması, halkın ihtiyacını, Allah"ın denizinden, kendisinin elde etmesi için bir kampanya başlatıldı. Bizzat Gandi denize kadar yürüdü. Gandi "tuz inhisarı"na karşı direnişi temsil ediyordu, şimdi tuz ve kibrit inhisarının Ankara"daki temsilcileri Gandi adını kullanarak siyaset yapıyorlar bugün!.. Bu olay herhalde Gandi"yi mezarında takla attırmıştır... Hay Allah! Gandi Kemal kulağa hoş gelen bu sıfatı nasıl omuzlarında taşıyacak bilmem.. Çok eğlenceli olacak bizim için. Daha şimdiden söylenecek o kadar şey var ki... Ve bu vesile ile toplum, bir kez daha sivil itaatsizlik, pasif direniş, savaş karşıtlığı, pasifizmle tanışacak.. Gandi Kemal sen çok yaşa e mi? Merak ediyorum.. "Ulusalcılar" ne diyecek bu işe! Baykal"ın öfke dozu yüksek konuşmalarının hedefinde kim olacak bundan sonra.. Yine Erdoğan"a mı saldıracak.. "Önce kendine, partine bak" demezler mi adama!
Hele bir seçilsin, bizim "Genç Siviller"e çok iş düşecek. Siyasetin mizah dozu yükselecek. Yüzler gülecek..
Gandi, 30.1.1948 akşamı suikasta uğradı. Son nefesinde "ALLAH!" dedi.. Gandi Kemal destursuz bir şekilde mayınlı bir tarlaya top oynamaya gider gibi, yokuş aşağı koşar gibi gidiyor.
Hey arkadaş! Dikkat! Ardından ağlayan olmaz. 3 mum yakar, seyrine bakarlar.. Giden gider, sırada bekleyen yeni biri gelir, bu divana.
Hey gidi dünya hey! Bu da geçer ya hu! Selâm ve dua ile..


Bu yazı toplam 2008 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar