G7'den Rusya'ya yaptırım uyarısı

G7'den Rusya'ya yaptırım uyarısı

Dünyanın en gelişmiş yedi ülkesini bir araya toplayan G7 grubu, Rusya’ya Ukrayna politikasında değişikliğe gitmemesi halinde yeni ekonomik yaptırımlar uygulanacağı konusunda uyarıda bulundu.

The Moscow Times gazetesinde yer alan habere göre, ABD ve Avrupa Birliği'nin (AB) Rusya’ya yeni yaptırımlar uygulanacağını duyurmasının ardından, G7 liderlerinden de açıklama geldi. Açıklamada, "Rusya'nın önünde hâlâ gerilimi azaltma seçeneği var; bunu tercih etmemesi halinde olumsuz davranışlarının getirdiği bedelleri ağırlaştırabiliriz" denildi.

ABD, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve İngiltere'den oluşan G7 grubu, bir süredir Rusya'nın da katılımıyla "G8" olarak hareket ediyordu. Fakat  bir süre önce Rusya’nın Ukrayna politikaları öne sürülerek üyeliği askıya alınmış ve grup haziran ayının başında, yıllar sonra ilk kez "G7" olarak toplanmıştı.

ABD ve AB yaptırımları

ABD ve Avrupa Birliği de bu hafta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yakın çevresindeki bazı kişilerin yanı sıra Rus bankalarını, enerji ve savunma sektörünü hedefleyen yeni yaptırımları açıklamıştı.

ABD hafta başında Rusya'ya yönelik yaptırımlarını artırarak bazı bankaları yaptırım listesine aldı. Bu bankalar ABD'li şirketlerle iş yapamayacak, ayrıca 90 günden uzun vadelerle de borçlanamayacaklar. ABD'nin son yaptırımlarıyla birlikte Rusya'daki altı büyük devlet bankasından beşine yaptırım uygulanıyor.

AB'nin yaptırımları ise büyük Rus devlet bankalarını hedefliyor ve bankaların Avrupa pazarlarından borçlanmasını engelliyor. Ayrıca savunma ve petrol sektörüne yeni teknolojilerin satılması da engel getiriyor. Avrupa'nın Rusya'ya bağımlı olduğu doğalgaz alanındaki teknolojiler ise yaptırımlara dahil edilmiyor.

IMF'den uyarı

Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yeni yayımlanan raporda, Rusya’ya uygulanan yaptırımların artması durumunda Avrupa’ya doğalgaz arzında sıkıntı yaşanabileceği belirtildi.

Raporda Avrupalı bankaların bu durumdan etkilenebileceği uyarısı yapılırken, bu gelişmelerin finans piyasalarını da olumsuz etkileyebileceği vurgulandı.

IMF raporunda, Rusya yaptırımlarından sonra yaşanabilecek olumsuzlukların, ekonomik dengesizlikler yaşayan Arjantin, Brezilya ve Türkiye'nin de etkilenebileceği ve bu ülkelerde büyümenin yavaşlayabileceği vurgulandı.

Kaynak: DHA