G7'de ilk gün Rusya ve Yunanistan Görüşüldü

G7'de ilk gün Rusya ve Yunanistan Görüşüldü

Almanya'da devam eden G7 zirvesinin ilk gününde Rusya'nın ortak değerleri ihlal ettiği gündeme getirildi, Yunanistan'dan yeni reform teklifleri taleb edildi.

Almanya'nın güneyindeki Bavyera Eyaletinde dün başlayan G7 zirvesinde dünya ekonomisiyle ilgili önemli sorular ve Ukrayna krizi üzerinde duruldu. Zirveye katılan sanayileşmiş ülke temsilcileri, Rusya'nın Ukrayna krizinden dolayı G7'ye alınmamasına devam edilmesi konusunda uzlaştılar.

Alman birinci televizyon kanalı ARD'nin 'Bericht aus Berlin' (Berlin'den haber) isimli programına katılan Federal Başbakan Angela Merkel, zirvede tüm üye ülkelerin ortak değerlere önem verdiğini vurguladı. Merkel, Rusya'nın Kırım'ı işgalinin ve Ukrayna krizine müdahalesinin bu değerleri ihlal anlamına geldiğini söyledi ve bu yüzden sanayileşmiş ülkeler zirvesine dönmesinin mümkün olmadığını belirtti. Merkel, Rusya'ya uygulanan yaptırımların da Minsk Anlaşmasına uyuncaya ve Ukrayna'nın bağımsızlığını tanıyıncaya kadar devam edeceğini bildirdi.

İngiltere Başbakanı David Cameron, zirveyle ilgili yaptığı açıklamada 7 üye ülkenin birlikte ve kararlı hareket ettiklerini ifade etti. AB Konsey Başkanı Donald Tusk, Rusya'ya karşı yaptırımların daha da sertleştirilebileceğini gündeme getirdi.

G7 zirvesinin gündeminde olmadığı halde Yunanistan konusu üzerinde de duruldu. AB diplomatlarının verdiği bilgiye göre, Yunanistan'la devam eden görüşmeler konusunda endişe duyulduğu, zamanın giderek daraldığı kaydedildi. Atina'da reform paketi için yeni somut teklifler beklenildiği belirtildi. Merkel, kredi kurumlarıyla Yunanistan arasında uzlaşma sağlanması için daha birkaç meselenin halledilmediğini, henüz hedefe ulaşılmadığını söyledi.

Elmau Sarayında devam eden görüşmelerin ilk gününde ABD ile AB arasında yapılacak transatlantik ticari işbirliği anlaşması TTIP de gündeme getirildi. G7 temsilcileri, AB diplomatlarından bu yılın sonuna kadar 'ciddi adımlar' atmalarını taleb ettiler.