Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

G20 sonrası

Herkes “ne olacak bu Suriye’nin hali” diye soruyor ama, asıl soru “ne olacak bu İsrail’in hali” aslında.

Türkiye yeni dünya düzeni kilit ülkesi.. Türkiye’ye rağmen bir düzen zor. En azından bu bölgede Türkiye’yi hesaba katmayan hiçbir projenin uygulama şansı yok.. Belki Türkiye her istediğini yapamaz ama, Türkiye’nin hayır dediği bir projenin başarı şansı yok gibi..

Türkiye eski Türkiye değil artık, ama hâlâ eski kafalar, kavramlar, kurumlar işbaşında. Yani bugünkü Türkiye yarınki Türkiye’nin olmayacak. Kavramları, kurumları, tarihe ve geleceğe bakışı ile yeni bir Türkiye doğuyor.. 

Geleceğin Türkiyesinde soğuk savaş mirası ne CHP olacak, ne de MHP.. Hatta daha dün kurulan AK Parti de bu hali ile yola devam edemez..

Her zaman değişimin lokomotifi olan TSK bu değişim sürecinde ilk kavşağı döndü ve ilerlemeye devam ediyor..

Büyük değişim için Anayasa değişikliği şart.. Tabii bizim STK’lar, üniversiteler, sermaye de değişecek. Din algımız da. Yeni bir tecdid ve arınma hareketi kapıda..

Sınırlar, rejimler, iktidar yapıları değişecek.. BOP batının en önemli hamlesi idi. Derin devletle olmuyor, paralel devletle de olmadı, BOP da bomladı.. Türkiye batının ucuz asker deposu,  sıçrama tahtası, askeri üssü, nükleer atık çöplüğü, oltayı yutan  balık değil artık.

ABD eğer bir çözüm yolu bulmaz ise çözülür. ABD’siz bir AB dağılır. ABD’siz ve AB’siz bir İsrail, PKK filan olmaz. Ermenistan da, Gürcistan da, Yunanistan, Bulgaristan, Ukrayna, Romanya gibi Balkan ve Kafkas ülkeleri de pozisyonlarını yeniden belirleyeceklerdir..

Türkiye Asya’yla yakınlaşıyor.. Rusya ile zaten yakın ve sıcak bir temasımız vardı. Şimdi Çin ve Japonya ile yakın temasımız var.. Kore ile zaten ilişkilerimiz iyi, Endonezya ve Malezya ile de. Filipinlerle de Mindeneo sorunu çözüldükten sonra fazla bir sorun kalmadı. Eski Hindistan zaten kadim dostluklar ve kardeşlikler ülkesi. Yani sadece Türk  Cumhuriyetleri, Araplar ve Afrikalılardan ibaret değil ilgi alanımız.

Mısır, Arap baharı diye başlayan sonra savrulan ülkelerde de bu durum böyle devam edemez, Suudiler ve Körfez ülkeleri de bu gerçeği görecektir..

Artık dostluğu değerli, öfkesinden çekinilen bir Türkiye var.. Birileri bunu görmek istemiyor.. Bugün Türkiye’nin bu gizli gücünün farkında olan, dünyayı okuyan yeni bir kadro doğuyor. Bütün bu krizler bu yeni kadroların zihin haritasını ve iradesini, cesaretini bileyliyor. İsrail test simulatörü gibi.

Batının İsrail’i kontrol etme çabası, yok olmadan, yarın daha zor şartlarda bazı kazanımlarını kaybetmek zorunda kalmasından önce kendi iradesi ile kontrollü bir şekilde geri çekilerek varlığını güvenceye kavuşturacak bir sınıra geri çekilmesini iknaya yönelik.. Filistin yönetimi hızla İslamlaşıyor. Bugünkü batı paralelindeki bir yönetimle uzun vadeli bir anlaşmanın İsrail için iyi olacağını düşünüyor batı. Yine bu çevreler Müslümanların yanında durarak İsrail’i ikna konusunda Müslümanları kazanmaya çalışıyor. Arkası arkasına Filistin yönetimini tanıyan batılı ülkeler yarın Hamas benzeri bir iktidarla pazarlığa oturduklarında bugün ağızlarına dahi almadıkları tavizlerden çok daha fazlasını kaybedeceklerinin kaygısını taşıyorlar.

Bütün bu olanlar birilerinin gücü ya da ötekilerinin acziyetinin sonucu değil aslında. Evet biz yükseliyoruz birileri geriliyor, ama henüz arada onların lehine büyük bir fark var.. Ama yine de biz umutluyuz, onlar korku ve panik içindeler..

Servet ve iktidarı, halklar ve ülkeler arasında evirip çeviren, kuyudaki Yusuf’u Mısır’a sultan eden  Allah, irade buyurduğu şeyin gerçekleşmesi için esbabını da kendisi halkediyor..

Bakalım bu gelişmeleri çevremizdeki İslam ülkelerinin yöneticileri ne zaman doğru okuyacak.. Ve tabii bizim laikçiler ve onların peşinden koşanlar.. Hele şu G20 olsun bir, siyasi gündem netleşsin.. Endişeye gerek, yok, gelişmeler doğru yönde ileri doğru.. Hatta bu krizler bile bu anlamda sistemin kendini test etmesi açısından önemli.. Hem zaten olup bitenleri gören, duyan, bilen, hüküm sahibi, kadir-i mutlak bir Allahımız var.

Bekleyin daha neler olacak. İnişli çıkışlı da olsa bu yolculuk devam edecek.  Gün gelecek “herkes duyacak bilecek/saklanmaz gayri bu gerçek”. Birileri istemese de olacak olacak.. Selâm ve dua ile..

yeniakit

Bu yazı toplam 1071 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar