Fransız medyası Sarkozy'nin tapelerini yayınladı

Fransız medyası Sarkozy'nin tapelerini yayınladı

Le Monde gazetesi, Sarkozy hakkında dava açılmasına neden olan telefon görüşmelerinin tapelerini yayınladı

Fransız Le Monde gazetesi, eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin hakkında "yolsuzluk" ve "nüfuz suistimali" suçlamasıyla dava açılmasına yol açan telefon görüşmelerinin tapelerini yayınladı.

Gazetede yayınlanan tapelere göre Sarkozy, yaptığı telefon görüşmeleri sırasında avukatından, kendisi hakkında açılan bir soruşturma ile ilgili olarak içeriden bilgi alabilmek için Yargıtay'dan Savcı Azibert ile temasa geçilmesini istiyor.

Yine tapelere göre, bu yardım karşılığında Sarkozy, savcı Gilbert Azibert’in istediği gibi  Monako’ya tayin olması için çaba göstereceği sözünü veriyor.

2013 yılı Eylül ayı ve 2014 yılı Mart ayında yapıldığı belirtilen ve savcılık kararı ile gizli dinlemeye alınan telefon görüşmelerinde Sarkozy’nin avukatına, "Ona yardım edeceğim (Savcı Azibert)…. onu yükselteceğim, ……onu bugün ara ve Monako’ya gidip onun işi için prens ile görüşeceğimi söyle" dediği iddia ediliyor.

Yine başka bir görüşmede Sarkozy’nin yine avukatına, "Söyle ona, onun işi için bugün veya yarın Monakolu bakan ile görüşeceğim" dediği ileri sürülüyor. 

Soruşturmayı yürüten savcıların, Monako Devlet Bakanı Michel Roger ile görüştüğünü yazan Le Monde, bakanın Sarkozy ile telefon görüşmesini teyit ettiğini ancak savcının tayini konusunu konuşmadıklarını bildirdi.

Sarkozy, suçlu bulunması halinde 10 yıla kadar hapis cezası alabilecek. 

Hakkındaki suçlamaları reddeden Sarkozy, aleyhinde açılan davasının "siyasi" olduğunu ve savcıların tarafsız davranmadığını iddia etmişti.