Fransa'dan Yahudilere Çağrı

Fransa'dan Yahudilere Çağrı

Hollande, tahrip edilen Yahudi mezarlığını ziyaret etti ve Yahudilere "Fransa'da kalın" mesajı verdi. Ziyaretin ardından Hollande, daha önce de bölgedeki Yahudi mezarlığının tahrip edildiğini ancak hiçbir zaman bu boyutta olmadığını söyledi ve Yahudilere

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, önceki gün tahrip edilen Yahudi mezarlığını ziyaret ederek, "Mezarlığa saldırmak tüm dinlere saldırmaktır. Antisemitik eylemde bulunanlar cezasını çekecek" dedi.

Hollande, Alsace bölgesindeki Sarre-Union Yahudi mezarlığına zarar verilmesi sonrasında beraberindeki heyetle bölgeye gitti. Mezarlığı ziyaret eden Hollande, daha önce de bölgedeki Yahudi mezarlığının tahrip edildiğini ancak hiçbir zaman bu boyutta olmadığını söyledi. Hollande, "Mezarlığa saldırmak tüm dinlere saldırmaktır. Antisemitik eylemde bulunanlar cezasını çekecek" diye konuştu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Avrupa'daki Yahudilere "İsrail'e gelin" çağrısına da değinen Hollande, ülkesindeki Yahudilere seslenerek, "Fransa sizin ülkenizdir. Cumhuriyet bir kez daha tüm gücüyle sizin yanınızdadır" ifadesini kullandı.

Başbakan Manuel Valls ve Cumhurbaşkanı Hollande'ın ülkedeki Yahudilere "Fransa'da kalın çağrısı" eleştirilere de neden oldu. Eski Dışişleri Bakanı Roland Dumas, Valls'i Yahudilerin etkisinde olmakla suçladı. Bir Fransız televizyonuna konuşan Dumas, Valls'in Yahudi eşi Anne Gravouin'i kastederek, "Başbakan şüphesiz birilerinin etkisinde kalıyor. Herkes onun kimle evli olduğunu çok iyi biliyor. Başbakan'ın kişisel bir işbirliği var" dedi.

Başbakan Valls, 2011 yılında Strasbourg'da yayın yapan Yahudi radyosu Radio Judaica'ya konuk olmuş ve "eşinden dolayı İsrail'e ve Yahudi toplumuna sonsuz bağlarla bağlı olduğunu" söylemişti.

Fransa'da yaklaşık 500 bin Yahudi yaşadığı tahmin ediliyor. Geçen yıldan beri İsrail'e dönen Yahudilerin sayısının ise 6 bin civarında olduğu belirtiliyor.

Bu arada, Saverne savcılığı, bölgedeki 250 mezar taşına zarar verilmesiyle dün ilgili yaşları 15 ila 17 arasında değişen beş şüpheliyi gözaltına almıştı. Şüphelilerden ikisinin gözaltı süresinin uzatıldığı kaydedildi.