Fransa'da Seçimin Galibi Sarkozy

Fransa'da Seçimin Galibi Sarkozy

Fransa'da İl Genel Meclisi'nin belirlendiği yerel seçimlerin kesin sonuçları belli oldu. Yerel seçimlerin kazananı eski Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin partisi Halk Hareketi Birliği(UMP) oldu.

Fransa'da İl Genel Meclisi'nin belirlendiği yerel seçimlerin ikinci turunu Halk Hareketi Birliği'nin (UMP) liderliğindeki merkez sağ önde bitirdi.

İçişleri Bakanlığı'nın dün yapılan seçimlere ilişkin son verilerine göre, merkez sağdan UMP, Demokratlar ve Bağımsızlar Birliği (UDI) ve Demokrat Hareket (MODEM) İl Genel Meclisleri'nde sandalyelerin yüzde 36,47'sini elde ederek 1455 üyeye, iktidardaki Sosyalist Parti (PS) ise yüzde 23,23 oranında sandalye kazanarak 927 üyeye sahip oldu.

Aşırı sağcı Milli Cephe (FN) ise üyeliklerin yüzde 1,55'ine karşılık gelen 62 sandalyeyi kazanabildi.

Bu sonuçlarla merkez sağ ittifakı 66 bölgede kazanırken, 34 bölgenin yönetimini PS ve iktidar ortakları aldı. Böylece daha önce PS'nin yönetiminde bulunan 25 bölge merkez sağa geçmiş oldu. FN ise hiçbir bölgeyi kazanamadı.

Toplam 1905 kantonda yapılan ve 20 milyona yakın seçmenin oy kullandığı seçime katılım yüzde 49,4 oranında gerçekleşti.

Fransa'daki 100 İl Genel Meclisi için bir kadın ve bir erkek aday ve yedekleri seçildi. İl Genel Meclisi eğitim, ulaşım, bayındırlık ve sosyal politikalar alanında yetkiye sahip bulunuyor.

Seçimlerin ilk turunda ise UMP liderliğindeki merkez sağ oyların yüzde 30'unu, FN oyların yüzde 25,7'sini, iktidardaki PS ve iktidar ortakları ise oyların yüzde 21'ini almıştı.

(AA)