Fransa'da İsrail Protestosuna Yasak

Fransa'da İsrail Protestosuna Yasak

Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, Paris’te düzenlenmesi planlanan İsrail karşıtı gösterinin yasaklanmasından yana olduğunu söyledi. Dünyanın farklı ülkelerinde protestolar devam ediyor.


İsrail'in Gazze saldırılarına yönelik dünyanın farklı kentlerinde protesto gösterileri yapılıyor. [Fotoğraf: Reuters]

Fransız bakan, geçen hafta sonu İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının ardından Filistinlilere destek eyleminde çıkan olaylara atıfta bulunarak, yeni gösterinin yasaklanmasına sıcak baktığını ifade etti.

Cazeneuve, "Herkesi sorumlu olmaya davet ediyorum. Ben İçişleri Bakanı olarak halkın güvenliğinden sorumluyum. Geçen pazar günü çıkan olayları kabul edilemez buluyorum ve kınıyorum. Bir daha tekrarlanmamasını istiyorum. Mevcut koşullar yarınki gösterinin kamu güvenliği açından sorunsuz geçmesi için uygun gözükmüyor" dedi.

İsrail'in Gazze'ye saldırılarının ardından başlattığı kara harekatı, ABD’nin New York kentinde de protesto edildi.

New York’un ünlü Times Meydanı'nda toplanan, aralarında Yahudilerin de yer aldığı çok sayıda farklı milletten gösterici, tekbir getirip, sloganlar atarak İsrail'in Gazze'ye saldırılarını kınadı.

Gazze'ye destek

Göstericilerden bazıları protestoya çocuklarıyla katıldı. "Özgür Filistin, Özgür Gazze", "Adalet istiyoruz, şimdi istiyoruz", "İsrail şiddeti durmazsa, savaşağız", "İşgale ve İsrail'e hayır" sloganları atan eylemciler, İsrail'i büyük bir savaş suçu işlemekle suçladı.

Gazze’deki saldırılar nedeniyle Pakistan’ın Karaçi kentinde de protesto gösterileri düzenleniyor.

Endonezya’nın başkenti Cakarta’da da İsrail’in kara saldırılarına geniş çaplı protesto gösterileri var.

Gazze’ye 8 Temmuz’dan bu yana füze ve roket saldırıları düzenleyen İsrail, Perşembe akşamı Başbakan Binyamin Netanyahu’nun talimatı üzerine bölgeye kara saldırısına başladı.

İsrail, 8 bin kişilik askeri güçle, ‘tünellere operasyon düzenlemek’ gerekçesiyle bölgeye girdi.

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları yapılan yazılı açıklamada, Refah'ın doğusundaki Hasinat bölgesine girmeye çalışan İsrail özel güçlerine karşı yüz yüze çatıştıklarını ve İsrail askerlerinin büyük kayıp vermesi üzerine geri çekildiklerini duyurdu.

Kaynak: Al Jazeera ve AA