Fransa'da Göçmenler Sokakta Kalıyor

Fransa'da Göçmenler Sokakta Kalıyor

Fransa'nın başkenti Paris'teki Kuzey Garı yakınlarında 300'den fazla göçmen köprü altında kurdukları kampta hayat mücadelesi veriyor

Sudan, Çad, Eritre, Etiyopya ve Suriye gibi ülkelerden gelen mülteciler Paris'in merkezinde 1 yıla yakın süredir sokakta yaşıyor.

Kampın bulunduğu bölgede yaşayan 35 yaşındaki Philippe, göçmenlere gönüllü yardım ediyor. Göçmenlerin uzun süredir sokakta yaşamak zorunda kaldığını söyleyen Philippe, "İnsanlar Fransa'ya büyük umutlarla geliyorlar ama büyük hayal kırıklığına uğruyorlar. Kendilerine yardım geleceğini zannediyorlar ancak durum hiç de bekledikleri gibi değil" dedi. Fransa'ya göç eden mülteci sayısı son iki ay içinde 4 kat arttı.

HAYATA TUTUNMAK

Fransa'ya Çad'dan gelen 20 yaşındaki İmran ise zor koşullarda yaşadıklarını, herhangi bir yardım alamadıklarını söyledi. İmran, "Birkaç haftadır buradayım. Kimse gıda yardımı getirmiyor. İngiltere'ye geçmek için Calais'ye gidenler oluyor ama durumları çok zor. Bizim gıda ve giyim yardımına ihtiyacımız var. Burada yaşadığımız hayat değil" ifadelerini kullandı.

Sudan'dan gelen 19 yaşındaki Halit de ülkesindeki siyasi durum nedeniyle Fransa'ya göç etmek zorunda kaldığını aktardı. Halit, "Gazeteciler buraya çok gelip gitti. Ancak bize sonradan gelip yardım eden hiç olmadı. Afrika'da bizim evimiz vardı. Ancak iç savaştan dolayı ülkemizde geleceğimiz yoktu" diye konuştu.

Etiyopya'den gelen 21 yaşındaki Sami ise kamptaki hijyen eksikliğinin insan sağlığını tehdit edecek sevide olduğunu belirtti. Sami, "Haftalardır yıkanamıyoruz. Burada, hiç temiz olmayan bir yerde yaşamaya çalışıyoruz. Ne kadar sağlıklı kalabiliriz bilemiyorum" dedi.

Metro köprüsünün altında kurulan çadırlarda yaşayan mülteciler, ibadetlerini de mahallede bulunan bir mescide giderek ya da kartonların üzerinde namaz kılarak yerine getirmeye çalışıyor.